Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Eropah mahukan PBB bukan AS jadi orang tengah tangani konflik damai di Timur Tengah

26 Mac 2011

[Terjemahan laporan akhbar dari media Israel, Haaretz, 26/03/2011]

Britain, Perancis dan Jerman berhasrat untuk menjadikan PBB(UN) dan Kesatuan Eropah(EU) sebagai orang tengah dalam perjanjian perdamaian Israel-Palestin, kata diplomat.

Oleh: The Associated Press

Britain, Perancis dan Jerman mahu PBB dan Kesatuan Eropah mencadangkan garis panduan penyelesaian akhir konflik damai Israel-Palestin. Dengan demikian, ia akan membantu pembentukan negara Palestin, kata diplomat PBB.

Gambar, petikan dari haaretz

Ketiga-tiga negara Eropah tersebut, semua anggota Majlis Keselamatan PBB, mendesak Setiausaha Agung PBB, Ban Ki-Moon dan Kesatuan Eropah untuk mengajukan sebuah teks penyelesaian pada pertemuan dalam pertengahan bulan April di Kuartet Mediator Timur Tengah. Para diplomat mengatakan, teks perbincangan tidak diumumkan kerana perbincangan berlangsung secara tertutup.

Kuartet Timur Tengah termasuk PBB, Kesatuan Eropah, AS dan Rusia, tujuannya adalah untuk mendapatkan asas bagi rundingan Israel-Palestin secara langsung.

Peralihan tugas yang diberi kepada Kesatuan Eropah dan PBB bukannya Amerika Syarikat, iaitu sekutu terdekat Israel yang telah berusaha tetapi gagal selama berbulan-bulan untuk mendapatkan rundingan secara langsung dengan pihak Russia, sekutu Palestin.

Para diplomat PBB turut menyoal satu pertanyaan besar di sini, apakah Amerika Syarikat akan membenarkan Eropah dan PBB untuk memimpin dan dalam masa yang sama menyelesaikan kebuntuan tersebut. Selain itu, apakah Israel akan memberikan lampu hijau.

Israel dan Palestin telah bersetuju untuk membuat persepakatan pada September 2011 yang tarikh tersebut turut ditentukan oleh Presiden Barack, tetapi rundingan itu tersekat minggu selepas mereka memulakan kembali September tahun lalu.

Palestin berkeras tidak akan meneruskan rundingan damai sehingga Israel menghentikan pembinaan projek penempatan Israel di atas tanah-tanah yang dirampas oleh Israel selepas Perang Enam Hari 1967, iaitu Tebing Barat dan Jerusalem timur(Baitul Maqdis atau Al-Quds Timur, Timur Al-Quds).

Pada tarikh 18 Februari, AS dengan hak vetonya mengatakan bahawa sebuah resolusi Majlis Keselamatan mengutuk penempatan Israel sebagai menyalahi undang-undang dan menuntut untuk segera menghentikan semua pembinaan penempatan Israel. Britain, Perancis dan Jerman menyokong untuk mengeluarkan kenyataan bersama mengungkapkan keprihatinan serius mereka berhubung kebuntuan dalam proses perdamaian Timur Tengah.

Sejak kegagalan usaha AS dalam proses perdamaian antara Israel dan Palestin, para diplomat mengatakan tiga kekuatan Eropah memutuskan untuk mencuba pendekatan baru dengan harapan mencari solusi bagi mengatasi kebuntuan tersebut.

Para diplomat mengatakan tiga negara Eropah telah menyampaikan mesejnya di ibukota - termasuk Washington dan Jerusalem(Baitul Maqdis atau Al-Quds) - bahawa jika ini adalah jalan keluar bagi perdamaian, Palestin akan bersedia untuk berbincang semula. Sumber 26/03/2011, web berita haaretz

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS