الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Knesset bunuh draf undang-undang Nakbah

05 Julai 2011

Laporan jam 07:55 malam, Palestin/Mekah
Jam 06:55 malam, Mesir

Speaker parlimen Knesset tidak membenarkan Pengerusi gerakan Perubahan Arab(حركة العربية للتغيير), Dr.Ahmad Tibi mengusulkan draf undang-undang yang menetapkan hukuman kepada mana-mana pertubuhan atau badan-badan yang mengingkari Nakbah Palestin.

Gambar: Ruang persidangan parlimen Knesset Israel.

Keputusan sebulat suara yang diambil mendakwa draf tersebut bertembung dengan pengenalan Israel yang diiktibarkan sebuah Negara kepada Yahudi.

Dr.Ahmad Tibi yang juga merupakan ahli parlimen Knesset Israel dalam pertemuan dengan pemberita Al-Jazeerah berkata, pembatalan undang-undang dari sudut asal-usulnya bermakna memadam riwayat sejarah Palestin. Tambah beliau, tindakan Knesset ini mencampakkan demokrasi yang dilaungkan oleh Israel di hadapan kongres Amerika dan juga di dalam Negaranya.

Gambar: Dr.Ahmad Tibi, seorang ahli politik Arab Palestin dalam jajahan 1948. Beliau terpilih menganggotai parlimen Knesset bagi menyuarakan hak Arab.

Sedemikian itu, beliau mengemukakan usul draf Nakbah dari hak perundangan sebagai membalas undang-undang yang diusulkan oleh Avigdor Lieberman(Menteri Luar penjajah), pemimpin parti Yisrael Beiteinu baru-baru ini dan ia telah diperakui.

Undang-undang tersebut menetapkan mana-mana badan atau pertubuhan yang turut serta dalam aktiviti menyambut peringatan Nakbah Palestin tidak boleh mendapat apa-apa pembiayaan dari kerajaan Israel.

Gambar: Pelarian Palestin dihalau dari tanah mereka sendiri pada tahun 1948. Sehingga hari ini, negara Palestin belum wujud meskipun Israel telah menubuhkan Negaranya yang telah mencakupi usia 61 tahun.


Beliau mengungkapkan pembatalan undang-undang dari Knesset berhubung draf tersebut sebelum ia dibentangkan adalah yang pertama.

Gambar: Avigdor Lieberman, pemimpin parti Israel berhaluan kanan 'Yisrael Beiteinu'. Avigdor menjawat Menteri Luar Israel sekarang ini.

Disebutkan, Nakbah adalah julukan nama diberi oleh Palestin sempena perang 1948 ketikamana Israel menghalau penduduk Palestin keluar dari kampung mereka, mengusir dari bandar-bandar serta menghapuskan kesan-kesan politik, perekonomian dan kebudayaan. Sumber 05/07/2011, web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS