الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Syahid, cedera di Gaza dalam serangan zionis

05 Julai 2011

Laporan jam 03:50 petang, Palestin, Mekah
Jam 02:50 petang, Mesir
(kemaskini jam 09:45 malam, Mesir)

GAZA - Dua penduduk Palestin dan seorang lagi cedera dalam satu serangan zionis di kawasan pertanian yang terletak di timur Mukhayyam El-Maghazi, Pertengahan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Tebing Gaza, Genting Gaza) pada tengahari tadi.

Gambar(Al-Jazeerah): Mayat salah seorang pejuang Palestin yang menjadi mangsa serangan udara zionis.

Jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas, Adham Abu Salmiah berkata, 'pasukan penyelamat bergegas ke tempat kejadian dan menemui 2 jasad yang syahid, lantas membawa mangsa-mangsa ke hospital. Jelas beliau, mangsa yang syahid, Muhammad Saied Abu Jazar dan Kamal Abu Muammar, kedua-duanya berasal dari Khan Yunus, selatan Gaza.'

Tambahan dari agensi berita Maan, 2 mangsa yang syahid dan mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital Syuhada' Al-Aqsa. Menurut Maan dan Al-Jazeerah, mereka menjadi serangan udara zionis di kampung Al-Masdar, Pertengahan Semenanjung Gaza. Mangsa yang cedera pula dilaporkan kritikal.

IAF dakwa lancar serangan roket

Berhubung situasi kejadian, rejim zionis mendakwa IAF(Israel Air Force: tentera udara Israel) menyerang sekumpulan Palestin terdiri dari 5 individu yang cuba melancarkan serangan roket dari timur kem pelarian(Mukhayyam) El-Magahzi, menurut web berita Israel 'Yedioth Ahronoth'.

Jelas sumber itu, 3 penduduk Palestin yang diserang menghampiri pagar keselamatan di Pertengahan Gaza.

Dakwa lagi, operasi Palestin ini adalah yang ketiga dalam tempoh dua minggu yang lalu, sambil menyebut HAMAS membenarkan tindakan mereka.

Tentera udara zionis berkata, mana-mana serangan roket atau operasi keganasan yang menyasarkan Israel akan mendapat tentangan yang keras.

Pejuang dari Salafiah Jihadiah

Sumber web berita Al-Jazeerah menyebut bahawa dua penduduk Palestin yang syahid adalah dari Jamaah Al-Tauhid Wal-Jihad(جماعة التوحيد والجهاد), iaitu sayap senjata yang menyandarkan kumpulan mereka sebuah gerakan 'salafiah jihadiah'. Sayap tentera ini membantah seruan 'tenang'(seumpama gencatan senjata) yang diumumkan oleh sayap-sayap senjata yang lain dan turut menzahirkan pertembungannya dengan gerakan HAMAS yang mentadbir Semenanjung Gaza sejak pertengahan tahuan 2007.

Tenang dibalas tenang

Walaubagaimanapun, sayap-sayap senjata Palestin di Gaza telah menyebut bahawa mereka akan tenang selagimana rejim zionis juga mengambil langkah sedemikian. Beberapa serangan roket yang ditembak ke Israel(tanah jajahan 1948) sebelum ini ekoran rejim zionis menceroboh Gaza dan melepaskan tembakan rambang ke arah rumah-rumah Palestin, sedemikian itu setelahmana sayap-sayap tentera Palestin mengumumkan 'tenang' dari operasi ketenteraan.
_______________________________________________
Berita berkaitan:

Warga haram cedera ringan kena tembak

_______________________________________________

Pengeboman zionis pada hari ini adalah serangan terawal yang mengakibatkan kehilangan nyawa di kalangan penduduk Palestin di Gaza sejak dari pertengahan Mei yang lalu. Sumber 05/07/2011, web berita Safa.ps, web berita Maan.net, web berita ynetnews.com dan web berita Al-Jazeerah

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS