الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Turki tuntut tangkap 174 orang warga Israel

13 Oktober 2011

ANKARA - Siaran televisyen Turki(Cable News Network - CNN Turki) melaporkan bahawa Pendakwa Raya Turki menuntut supaya 174 orang warga Israel ditangkap ekoran terjebak dalam serangan ke atas kapal Mavi Marmara yang mengorbankan 9 orang rakyat Turki ketika membawa misi bantuan ke Semenanjung Gaza pada tahun lepas.

Sumber dari siaran tersebut yang melaporkan dalam laman web beritanya, berkata, Pendakwa Raya Istanbul, Muhammad A’kif Akinci telah mengutuskan surat kepada Kementerian Keadilan, menuntut supaya memberkas mereka-mereka yang melaksanakan misi serangan, termasuk pihak yang mengeluarkan arahan.

Berikutan serangan ke atas kapal Mavi Marmara salah sebuah dari kapal armada pembebasan ke Gaza pada Mei tahun lalu, hubungan baik yang terjalin di antara Israel dengan Turki selama ini telah terjejas teruk.

Pada waktu lalu, Turki berkata bahawa pihaknya akan membicarakan mana-mana warga Israel yang bertanggungjawab terhadap jenayah yang dilakukan dalam serangan Mavi Marmara pada bulan Mei, tahun 2010.

Turki mengancam sedemikian setelah sebuah laporan yang dikeluarkan oleh PBB(UN) mengatakan sekatan laut yang dikenakan oleh Israel ke atas Semenanjung Gaza adalah mengikut undang-undang, bagaimanapun laporan terbabit juga berkata Israel menggunakan kekerasan yang melampau sewaktu menyerang. Keputusan dari laporan yang dikeluarkan oleh Turki dan Israel berhubung serangan berdarah Mavi Marmara juga berbeza dari laporan yang diterbitkan sebuah jawatankuasa PBB, dikenali laporan Palmer.

Berhubung penyerang Mavi Marmara, Israel tidak mendedahkan nama-nama tenteranya yang terlibat dalam serangan. Sebelum ini, Turki pernah mengutuskan seorang dari Pendakwa Raya Turki ke Israel untuk meminta nama-nama tentera zionis yang terlibat dalam serangan, namun permintaan tersebut tidak terjawab. Sumber 13/10/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS