الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penjajah tembak bom cahaya di Bet Hanoun

02 November 2011

Laporan jam 01:00 pagi, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 01:00 pagi, waktu Mesir

RAFAH - Tentera rejim zionis(penjajah/Israel) telah melepaskan belasan tembakan bom cahaya di ruang udara Bet Hanoun, utara Semenanjung Gaza malam tadi.

Gambar(SAFA): Tembakan bom cahaya di salah sebuah kawasan di Semenanjung Gaza.

Menurut agensi berita SAFA, bom cahaya yang ditembak ke ruang udara jatuh ke atas sebuah rumah penduduk Palestin, lantas mengakibatkan berlaku kebakaran sebelum pasukan bomba tiba bagi memadamkan api.

Tambah SAFA, kejadian lain yang berlaku malam tadi, bot-bot laju tentera laut zionis melepaskan tembakan bertubi-tubi di persisiran laut sebelah utara Semenanjung Gaza. Begitu juga, tentera-tentera rejim zionis yang berkumpul di perlintasan Sufa, timur Rafah serta pintu gerbang Sharab Al-Asal di sebelah timur Khan Younis melepaskan tembakan secara rambang.

Sebelum kejadian ini, kelibat pergerakan jentera perang zionis tidak sebagaimana biasa dilihat berada dalam garisan sempadan dan berada berhampiran lokasi tentera zionis 'Sufa' di sebelah timur Rafah.

Berhubung kejadian-kejadian yang dilaporkan, tiada sebarang kecederaan menimpa penduduk Palestin. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS