الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Amerika hampa Israel percepatkan bina penempatan

02 November 2011

Laporan jam 04:47 petang, waktu Palestin

WASHINGTON - Seorang dari pegawai pentadbiran Amerika Syarikat berkata memang telah dijangkakan bahawa pentadbiran Amerika Syarikat merasa hampa dengan keputusan rejim zionis(Israel/penjajah) yang mempercepatkan pembinaan penempatan setelahmana persetujuan UNESCO memberikan keanggotaan penuh kepada Palestin.

Tambah pegawai berkenaan yang enggan mendedahkan namanya, 'kami merasa amat hampa dengan pengumuman ini'. Jelas beliau, pentadbiran Amerika Syarikat telahpun mula menunjukkan pendiriannya yang jelas membangkang langkah seumpama ini yang diputuskan oleh kerajaan Israel.

Gambar(AFP): Pembinaan perumahan Israel di BaitulMaqdis.

Sedemikian itu, Catherine Ashton, Suruhanjaya Tertinggi Hal-Ehwal Keselamatan dan Politik Luar Kesatuan Eropah(High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy) mengharap agar Israel mengundurkan keputusan yang mempercepatkan projek pembinaan perumahan yang baru.

"Kami harap Israel mengundurkan keputusannya dan begitu juga kedua-dua pihak(Israel-Palestin) ini menyambung perundingan damai dengan Kuartet Timur Tengah demi dapat mengorakkan langkah perdamaian," kata Ashton.

Gambar: Catherine Ashton

Pada malam semalam, Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu telah mengeluarkan arahan bagi mempercepatkan penyeragaman pembinaan 2 ribu unit perumahan di bandar BaitulMaqdis dan juga kawasan berhampirannya; Gush Etzion dan Ma'ale Adumim di Tebing Barat.

Hebah radio Israel, arahan yang dikeluarkan oleh Netanyahu ketikamana persidangan forum 8 kementerian yang diadakan bagi membincangkan proses ligitasi terhadap ketetapan UNESCO menerima Pemerintah Palestin sebagai negara anggota, turut disifatkan sebuah negara merdeka.
_______________________________________________
Baca lagi:

Palestin berjaya perolehi keanggotaan penuh UNESCO
_______________________________________________

Berhubung penerimaan Palestin sebagai anggota penuh UNESCO, Israel turut membekukan bayaran cukai kepada Palestin. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

Rujukan lain:

1. Web berita BBC
2. Web berita YNET
3. Web berita BNA

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS