الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Netanyahu: Penempatan di BaitulMaqdis adalah hak kami

02 November 2011

Laporan jam 02:52 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 02:52 petang, waktu Mesir

SEMENANJUNG GAZA - "Pembinaan penempatan di BaitulMaqdis adalah hak wajib kepada kami, ia tidak boleh disamakan dengan hukuman(nafi hak Palestin), bahkan ini adalah program hak kami yang asasi bagi membina ibu negara kami yang telah lama wujud," kata Perdana Menteri Israel(penjajah/rejim zionis), Benjamin Netanyahu(gambar atas).

Hebah dari siaran radio Israel, Netanyahu telah berjanji bahawa kedudukan(status) bandar BaitulMaqdis selama-lamanya tidak boleh kembali sebagaimana sebelum perang 6 hari(perang 1967).

Netanyahu berkata sedemikian ketika persidangan yang diadakan oleh Knesset(parlimen Israel) hari ini bersempena memperingati 10 tahun pembunuhan ke atas Rehavam Ze'evi, bekas menteri Israel.

Menurut siaran radio Israel, seorang ahli parlimen Knesset Israel, Aryeh Eldad(gambar kiri) dari parti Penyatuan Kebangsaan mengungkapkan pendapatnya bahawa rancangan yang dinamakan 'Jordan adalah Palestin' benar-benar menjadi kenyataan berbanding pada masa lalu.

"Kemungkinan rancangan ini akan tercapai jika berlakunya pergolakan di Jordan sepertimana yang telah berlaku di Libya dan Mesir, sewajibnya Israel mesti bersedia menghadapi kemungkinan sebegini," ungkap Aryeh dengan pendapatnya. Sumber 02/11/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS