Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Fatwa Rabai harus bunuh 'pelontar batu'

14 Disember 2011

Laporan jam 01:30 petang, waktu Palestin(BaitulMaqdis)
Jam 12:30 petang, waktu Mesir

Sebuah akhbar zionis(Israel) telah mendedahkan kandungan isi surat yang dikirim oleh tiga pembesar Rabai Israel(agamawan/rabi Yahudi) kepada Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dan Menteri Perang, Ehud Barak mengenai fatwa yang disepakati, harus bunuh penduduk Palestin yang melontar batu kepada tentera-tentera zionis di Tebing Barat.

"Sebahagian dari pembesar Rabai Israel telah mengeluarkan fatwa kepada tentera-tentera Israel bahawa boleh menembak penunjuk perasaan Palestin yang melontar batu dengan menggunakan peluru hidup," Kata akhbar JERUSALEM POST(JPOST) zionis.

JPOST menjelaskan, tiga orang dari pembesar Rabai Israel telah mengutuskan surat kepada Benjamin Netanyahu dan Ehud Barak semalam, 13/12/2011. Kandungan surat tersebut mendesak supaya tentera Israel mengubah modus operandi ketika bertempur dengan penduduk Palestin di Tebing Barat yang melontar batu sebagaimana menurut undang-undang Yahudi, mempertahankan diri dengan apa jua perantaraan adalah diharuskan.

Demikian itu, kandungan surat dari tiga pembesar Rabai Israel, Dof Leur, Yakhim Livanin dan Alexer Rabonovitsh menyebut, "sesiapa yang menghadapi risiko dari sudut nyawa disebabkan lontaran baru mahupun sebab lain mestilah menembak orang yang menyerangnya tanpa merasa bimbang siapa yang akan mengadilinya atau senjatanya dirampas," ungkap laporan JPOST.

Dalam surat berkenaan, Rabai Israel juga mendesak agar dibenarkan Badan-badan Keselamatan di penempatan-penempatan zionis bertindak terhadap sebarang yang menimbulkan bahaya dengan cara yang sama. Sumber 14/12/2011, web berita Paltimes.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS