الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kami telah sampaikan pesanan keras kepada Israel - Duta Mesir

09 Disember 2011

Laporan jam 06:13 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 06:13 malam, waktu Mesir

GAZA - Sumber agensi berita SAFA telah mendedahkan dari beberapa sumber Palestin pada malam ini bahawa Duta Republik Arab Mesir ke Pemerintah Palestin Ramallah, Yaseer Osman(gambar) telah mengutuskan surat kepada Ketua Kerajaan Palestin di Gaza, Ismail Haniyeh mengesahkan kepada beliau, Mesir telah menyampaikan pesanan keras kepada Israel(rejim zionis).

"Kami telah menyebut merekalah(Israel) yang bertanggungjawab mengakibatkan pertentangan ini," kata Duta Mesir dalam suratnya.

Beliau menyatakan, Kaherah ada mewujudkan gesaaan antarabangsa bagi memberi tekanan kepada rejim zionis kerana penentangan yang dilakukannya hanyalah strategi untuk menggagalkan perjanjian(dokumen) penukaran tahanan-tawanan dan usaha baik pulih dalaman Palestin(perdamaian sesama Palestin) dan mencampuri sesuatu masalah dengan masalah yang lain(mengalih isu).

Dengan atas nama Kedutaan Mesir, Menteri Luar Mesir dan Kerajaan Mesir, beliau mengucapkan takziah kepada penduduk Palestin yang syahid dalam serangan-serangan Israel.

Sementara itu, Ismail Haniyeh(gambar: arkib AL-JAZEERAH) turut mengesahkan dalam kenyataan beliau selepas solat Jumaat bahawa pihaknya kerap menghubungi beberapa pihak, Arab dan antarabangsa bagi menghentikan serangan Israel di Gaza yang mengakibatkan tiga syahid dan hampir 20 penduduk Palestin cedera dalam masa 24 jam(pada waktu itu). Terkini, jumlah syahid telah meningkat kepada empat berikutan mangsa yang luka kritikal telah syahid beberapa jam yang lalu.

Beliau menerangkan tentangan Israel akan didahului dengan ancaman serta ugutan dari pemimpin politik atau ketenteraan, lalu ia diterjemahkan dengan cara pengeboman rambang, bunuh secara sengaja dan menyerang secara langsung.

Ketua Kerajaan Palestin di Gaza menganggap penentangan ini menunjukkan rancangan niat jahat Israel terhadap penduduk Palestin khususnya di Gaza. Nyata beliau, penentangan ini akan gagal sebagaimana siri-siri serangan sebelumnya bila berhadapan dengan penentangan dan ketabahan penduduk Palestin.
__________________________________________
Baca lagi:

Pagi tadi ayahnya syahid, kini giliran Ramadhan

__________________________________________

Berhubung usaha berterusan Mesir, kata Duta Mesir, pada pagi Jumaat, Mesir terus giat berusaha dan menghubungi semua pihak bagi meredakan suasana serta mengembalikan keadaan tenang di Semenanjung Gaza dalam masa beberapa jam akan datang.
__________________________________________
Baca lagi:

Hubungi semua pihak supaya tetap bertenang - Duta Mesir

__________________________________________

Beliau mengungkapkan harapannya agar usaha Mesir ini berjaya. Tambahan lagi, turut wujud rasa optimis tetapi berjaga-jaga kerana Mesir tidak dapat menjamin sikap dan tindak balas Israel.

Jelas beliau, kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(sumber lain menyebut kumpulan pemisah Palestin) mengurus perkara ini penuh bertanggungjawab serta memahami usaha Mesir berterusan meskipun mereka berada di pihak yang mempertahankan diri, namun mereka dapat memahami dan sedar dengan perancangan Israel yang bertujuan mengheret Gaza ke kancah pertumpahan darah. Sumber 09/12/2011, web berita Safa.ps dan web berita AL-JAZEERAH

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS