Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis tangkap nelayan dan rampas perahu

18 Disember 2011

Laporan jam 04:11 petang, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 04:11 petang, waktu Mesir

GAZA - "Tentera laut rejim zionis mengekori nelayan Palestin di laut Gaza pada waktu tengahari tadi, kemudian beberapa dari mereka telah ditangkap," demikian kata dari sumber tempatan kepada agensi berita SAFA.

Jelas sumber lagi, nelayan yang ditangkap dikenali, Imad Siyam dan anaknya. Malah perahu sampan mereka juga dirampas oleh tentera laut zionis dan dibawa ke pelabuhan Ashdod(pelabuhan Israel dalam tanah jajahan 1948).

Mutakhir ini, operasi tentera laut zionis memburu para nelayan Palestin di laut Gaza meningkat secara mendadak. Tambahan pula, pelampung besar sebagai penanda had jarak 3 batu nautika dari pantai Gaza juga telah diletakkan bagi menghalang nelayan-nelayan memburu ikan melebihi jarak yang lebih jauh.

Lakaran batas sempadan laut Gaza yang direntas oleh rejim zionis. Terkini, hanya jarak 3 batu nautika sahaja dibenarkan kepada para nelayan Palestin di Gaza untuk menjalankan aktiviti memburu ikan.

Pengerusi Persatuan Nelayan Gaza, Muhammad Subhi Al-Hissi berkata, tentera laut zionis telah meletakkan pelampung-pelampung besar sebagai tanda-tanda isyarat sempadan laut di kedudukan 3 batu nautika dari pantai Gaza. Pelampung-pelampung berkenaan turut dilengkapi isyarat lampu dan alatan yang dipercayai untuk merekod dan mengawasi.

Al-Hissi menjelaskan bahawa tentera laut zionis menyampaikan memo-memo peringatan yang telah diedar kepada para nelayan jangan melepasi isyarat yang telah dihadkan, dan sesiapa yang melangkau dari isyarat tersebut, maka dirinya terdedah kepada tembakan, penangkapan serta peralatan memburu ikan dirampas.

Seperti yang disebutkan, kerajaan rejim zionis telah mengenakan sekatan laut di persisiran laut Semenanjung Gaza mengikut jarak yang berubah-ubah. Mula dari jarak yang dibenarkan memburu ikan sejauh 20 batu nautika yang dipersetujui dalam beberapa bentuk perjanjian damai, kemudian berkurangan kepada 6 batu nautika, seterusnya yang terkini hanya 3 batu nautika. Sumber 18/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS