الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Nelayan selamat, sampan ditunda ke pantai

01 Jun 2011

Laporan jam 10.48 malam, Palestin/Mekah
Jam 09.48 malam, Mesir

GAZA - Seorang nelayan Palestin terselamat dari maut yang hampir pasti malam ini setelahmana sebuah bot laju tentera laut zionis melanggar sampan yang dinaikinya ketika menjalankan aktiviti menangkap ikan di laut lepas, bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza(ada menyebut Jalur Gaza dan Genting Gaza).

Pemberita Safa menukilkan kenyataan dari seorang nelayan yang mengesahkan bahawa bot laju zionis dengan tiba-tiba menghampiri sampan nelayan ketika menangkap ikan. Ketika itu, jelas nelayan terbabit, jarak tempat menangkap ikan dengan perairan pantai teramat dekat. Kemudian bot laju zionis menyerang sampan nelayan, Ahmad Abu Salmiah, 20 mengakibatkan sampan terbalik dan Ahmad tenggelam.

Peta: Januari 2009, perjanjian keamanan yang dipersetujui dua Menteri Luar Israel(Tsipi Livni) dan Menteri Luar Amerika(Condolezza Rice) yang menetapkan jarak nelayan Gaza menjalankan aktiviti penangkapan ikan sejauh 3 batu nautika dari persisiran pantai(lingkaran merah). Perjanjian ini sempena perang Gaza, akhir 2008-awal 2009.

Setelah kejadian, nelayan-nelayan lain segera bergegas ke lokasi kejadian serta menjauhkan bot laju zionis dari lokasi itu. Nelayan lain berjaya menarik keluar Ahmad serta menunda sampannya ke pantai.

Laporan Safa menyatakan, mangsa kejadian, Ahmad Abu Salmiah menerima rawatan biasa dari kalangan nelayan di pantai dan kesihatannya beransur-ansur pulih.

Sebaik sahaja serangan dari bot laju zionis, beberapa orang lagi nelayan meninggalkan tempat menangkap ikan khuatir nyawa mereka terancam. Kedapatan nelayan yang lain masih menjalankan aktiviti menangkap ikan yang tidak jauh dari persisiran pantai.

Kejadian sengaja seumpama ini yang dilakukan bot laju zionis boleh dikatakan berlaku hampir setiap hari di laut Gaza. Sedemikian itu, zionis mendakwa para nelayan Palestin di Gaza melangkau dari jarak yang dibenarkan menangkap ikan, iaitu sejauh 3 batu nautika dari persisiran pantai. Sumber 01/06/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS