Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ceroboh, tangkap Palestin di BaitulMaqdis

30 Januari 2012

Laporan jam 09:57 pagi, waktu Palestin
Jam 09:57 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Sepasukan pihak berkuasa penjajah menceroboh lagi kampung 'Isawiyah yang terletak dari arah timur laut BaitulMaqdis(Al-Quds). Sehingga kini, nama-nama pemuda Palestin yang ditangkap dalam operasi penjajah di kampung berkenaan belum diketahui.

Saksi kejadian berkata kepada agensi berita SAFA, helikopter penjajah turut meninjau dari ruang udara pada tahap ketinggian yang sederhana ketika operasi ini dijalankan.

SAFA melaporkan, selepas pertengahan malam semalam, tentera penjajah mengepung kawasan perumahan 'Abid, kemudian menggeledah rumah penduduk yang dikenali Ali 'Abid serta mengheret mangsa keluar dari rumahnya. Bagaimanapun ketika kejadian, seorang dari pegawai tentera penjajah memberi arahan supaya lepaskan mangsa kerana dia bukanlah suspek yang dikehendaki.

Tambahan dari saksi, kanak-kanak Palestin di perumahan terbabit diselubungi ketakutan ekoran tembakan bom gas dan bom bunyi(sound bomb) yang dilepaskan oleh pihak berkuasa penjajah tanpa sebarang punca yang wajar.

Penduduk-penduduk kampung berkenaan turut menceritakan bahawa kewujudan sekumpulan unit gempur dari pihak berkuasa penjajah yang akan menyelinap masuk dalam kalangan pemuda-pemuda Palestin sekiranya pertempuran meletus atau ada sebarang usaha untuk menghadang pihak berkuasa penjajah. Sumber 30/01/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS