Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Penutupan 'Abu Salem' bertujuan cekik penduduk Gaza

07 April 2011

Laporan asal jam 12.08 tengahari, Palestin/Mekah
Jam 11.08 pagi, Mesir

GAZA - Kementerian Ekonomi Tanahair di Gaza menyatakan bahawa penutupan perlintasan(pintu sempadan) Karem Abu Salem hari Khamis(hari ini) hanyalah kesinambungan usaha dari pihak penjajah untuk mencekik penduduk Palestin di Semenanjung Gaza(ada media menyebut Genting Gaza, Jalur Gaza).

Peta: Kedudukan perlintasan Karem Abu Salem(Kerem Shalom) di selatan Gaza. Menurut perjanjian sempadan 2005, sempadan Rafah Gaza hanyalah dikhususkan untuk laluan keluar masuk penduduk Gaza, sama ada pelajar, pesakit, dan seumpamanya. Jika dibuka untuk kemasukan ubat hanyalah bergantung kepada satu-satu kes. Adapun pintu sempadan yang menghubung Gaza dengan Israel(tanah jajahan 1948) dikhususkan untuk perdagangan, kemasukan bahan-bahan mentah dan bahan binaan.

Keterangan rasmi Kementerian yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' berkata, tidak ada keperluan asasi yang sangat diperlukan penduduk dibawa masuk melalui pintu sempadan tersebut, apa yang didakwa penjajah dari dahulu hingga sekarang hanyalah pembohongan yang sengaja menyempitkan lagi krisis ekonomi.

Kementerian tersebut mendesak seberapa segera jawab balas dari Arab khususnya Mesir berhubung permintaan agar dibuka sempadan Rafah(Rafah Mesir-Rafah Gaza). Hal itu, pembukaan adalah kepada sektor perdagangan, import-eksport bagi memenuhi keperluan penduduk Gaza serta ransangan pertumbuhan ekonomi Palestin tanpa bergantung kepada penjajah.

Gambar bawah (arkib safa): Trak pengangkut barang di sempadan
pintu sempadan Karem Abu Salem.


Kenyataan itu turut menyatakan, melihat beberapa kesesuaian, saudara di Mesir telah menyatakan pentingnya membebaskan Gaza dari sekatan. Dan ianya bagi menghidupkan semula harapan masa hadapan ekonomi malah menyelamatkan ahli-ahli perniagaan Palestin dari telunjuk penjajah serta melenyapkan perasaan penduduk yang selama ini dieksploitasi. Sumber 07/04/2011, web berita safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS