الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

14 buah unit perumahan baru di BaitulMaqdis

08 Disember 2011

Laporan jam 12:27 pagi, waktu Palestin(BaitulMaqdis)

BAITULMAQDIS - Semalam, Majlis Perbandaran Israel(penjajah) di bandar BaitulMaqdis(Al-Quds)telah meluluskan pembinaan 14 buah unit perumahan baru zionis di kawasan perumahan Ras Al-Amoud di BaitulMaqdis Timur(sebelah timur BaitulMaqdis).

Siaran berita TV 1 Israel menjelaskan bahawa Majlis Perbandarannya di BaitulMaqdis telah meluluskan pembinaan jantung yang baru bagi Yahudi di penjuru timur BaitulMaqdis. Kawasan perumahan tersebut akan diletakkan nama 'Yang Mulia Daud'.

Operasi besar-besaran di Bayt Rima

Sementara itu, menjelang pertengahan malam, sejumlah hampir 20 buah jip peronda tentera penjajah merempuh masuk ke daerah Bayt Rima yang terletak di sebelah barat laut bandar Ramallah, Tebing Barat. Tentera penjajah melancarkan operasi mengesan besar-besaran di rumah-rumah penduduk Palestin.

Logo PFLP

Sumber tempat menjelaskan kepada agensi berita SAFA bahawa sekurang-kurangnya dua buah jentolak turut mengiringi sebahagian besar tentera pejalan kaki. Puluhan dari tentera penjajah merempuh masuk ke dalam Masjid Umar Bin Al-Khattab di pertengahan daerah malah berkumpul di dalamnya.

Sebahagian dari tentera penjajah menggeledah beberapa buah rumah penduduk serta memeriksa, pada waktu yang sama, tentera penjajah naik ke bumbung rumah-rumah Palestin.

Pertempuran antara puluhan pemuda Palestin dengan tentera penjajah turut tercetus di kawasan-kawasan perumahan yang lain. Sehingga berita ini ditulis, tiada lagi sebarang laporan mengenai penangkapan.

Penduduk daerah berkenaan menerangkan bahawa operasi besar-besaran di daerah itu bertujuan untuk menangkap anggota-anggota JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN(Barisan Pembebasan Popular Palestin: PFLP), lantas mendorong tentera penjajah menggeledah rumah-rumah penduduk yang disyaki milik anggota JABHAH.

Mutakhir ini, tentera penjajah menggiatkan operasi menangkap anggota-anggota JABHAH dari beberapa wilayah yang berlainan di Tebing barat. Sedemikian itu, beberapa hari setelah JABHAH SHA'BIAH mengadakan sambutan ulangtahun ke-44 penubuhannya. Sumber 08/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS