Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pegawai tentera Israel: Mesti kena kukuhkan kedudukan Pemerintah Palestin

08 Disember 2011

Laporan 07:51 pagi, waktu Palestin
Jam 07:51 pagi, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - "Israel mesti ada tindakan untuk mengukuhkan kedudukan serta menguatkan Pemerintah Palestin(Ramallah) dengan cara memberikan mekanisme(urusan atau biroraksi) yang memudahkan kepada penduduk-penduduk Palestin," demikian itu kata-kata dari pegawai-pegawai tertinggi tentera Israel yang dipetik dari sebuah akhbar tabloid MAARIV versi hebrew dalam edisinya hari ini.

Pegawai-pegawai tertinggi tentera Israel menjelaskan bahawa demi kepentingan Israel wajar menyokong pihak-pihak moderat(berfahaman sederhana tidak keterlaluan) dalam Pemerintah Palestin dan menguatkan kedudukannya sebagai langkah awal menghadapi pilihanraya yang akan dijalankan di kawasan-kawasan Palestin pada bulan Mei tahun hadapan.

Gambar(arkib SAFA): Kiri, Benny Gantz dan tengah Ehud Barak, Menteri Perang(pertahanan) Israel dan kanan Pegawai tentera zon selatan.

Pegawai-pegawai ini menerangkan bahawa pada waktu sekarang tidak jelas kelihatan kekuatan dari sudut kedudukan Pemerintah Palestin dan Badan Keselamatannya sebaik sahaja terbebasnya beberapa tahanan Palestin dari kalangan orang-orang HAMAS melalui ruang perjanjian pembebasan Shalit(perjanjian penukaran tahanan-tawanan). Berikutan itu, pemusatan keselamatan antara Israel dengan Pemerintah Palestin yang berterusan hanyalah sekadar dapat memuaskan hati. Sumber 08/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS