الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Lancar roket grad ke Beersheba dan Ofakim

08 Disember 2011

Laporan jam 08:38 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 08:38 malam, waktu Mesir
Jam 02:38 pagi(09/12/2011), waktu Malaysia

BAITULMAQDIS - "Dengan izin Allah yang berkuasa ke atas sekalian alam, kami akan balas serangan ini ke dalam pelusuk tanah jajahan Israel mengikut sejauhmana jenayah yang dilakukan, lebih-lebih lagi serangan ini tanpa ada sebarang peningkatan serangan ke Israel dari Gaza," kata Abu Saif.
_________________________________________
Baca lagi:

2 pejuang syahid, 2 penduduk cedera
Zionis mengebom timur zaitun, Al-Aqsa balas ke Naqab


Serangan balas pejuang:

08:21 - Siren kecemasan rejim zionis yang menandakan roket menghujani kawasan jajahannya telah berbunyi. Rejim zionis mengakui roket-roket grad gugur berhampiran Beer Sheeba dan serangan lain gugur di Sdot Negev.

20:17 - Pejuang-pejuang Palestin melepaskan lagi beberapa serangan roket dan peluru mortar ke selatan tanah jajahan.

06:40 - Rejim zionis meminta warga-warga zionis di kawasan penempatan yang berada di kedudukan setentang dengan sempadan Gaza agar berada dekat dengan tempat perlindungan. Hal sedemikian sebagai berjaga-jaga serang balas dari pejuang Palestin.

_________________________________________

Demikian itu, setelah serangan udara zionis pada waktu tengahari tadi yang mengakibatkan dua pejuang Palestin syahid, Abu Saif, jurucakap KATAIB SYUHADA' AL-AQSA berkata, pihaknya akan membalas serangan ini.

Selepas serangan roket model 'Aqsa' ke sebelah barat Naqab, selatan tanah jajahan. Rejim zionis mengakui lagi bahawa roket jenis 'grad' gugur di bandar Beersheba(بئر السبع‎/Sebelum ini map menggunakan ejaan Beer Sheeba), selatan tanah jajahan.

Web berita Israel 'HAARETZ' versi hebrew menyebut satu serangan roket jenis grad yang dilancarkan dari Semenanjung Gaza gugur di kawasan bandar Beersheba. Laporan HAARETZ mendakwa serangan roket grad tidak mengakibatkan kecederaan atau kerosakan harta benda.

Serangan roket grad yang kedua pula gugur di Ofakim, menurut radio Israel versi hebrew, serangan ini tidak mengakibatkan sebarang kecederaan.

Sumber dari media Israel yang lain 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) menyatakan bahawa ada lagi satu serangan roket buatan tempatan telah gugur di kawasan penempatan Sdot Negev, barat Naqab. Serangan ini juga tidak mengakibatkan kecederaan. Sumber 08/12/2011, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS