Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

27 buah ambulan dimasukkan ke Gaza

22 Januari 2012

Laporan jam 07:35 pagi, waktu Palestin
Jam 07:35 pagi, waktu Mesir

RAFAH - Sebanyak 27 buah kereta ambulan bawah seliaan rombongan kemanusiaan, 'Miles Of Smiles 8' telah dibawa masuk ke Semenanjung Gaza pada malam semalam.

Sumber dari Wakil Mesir yang berkenaan berkata hari ini, kereta-kereta ambulan telah tiba di sempadan Rafah pada hari Khamis lalu, namun ia tidak disediakan bagi menjalankan operasi seperti kereta ambulan, lalu kebenaran membawa masuk telah ditangguhkan sehinggalah kereta-kereta ambulan berkenaan dipersiapkan peralatannya seperti yang diperlukan oleh kereta ambulan.

Jelas lagi, prosedur membawa masuk ke Semenanjung Gaza telah diselaraskan dengan Pertubuhan Bulan Sabit Merah Mesir selepas rombongan Miles Of Smiles 8 menyeberangi sempadan Rafah ke Semenanjung Gaza pada 14/01/2012.
_________________________________________
Baca lagi:

Miles Of Smiles 8 tiba di Gaza

_________________________________________

Miles Of Smiles 8 telah menyumbangkan bantuan perubatan berupa 120 unit kerusi roda elektrik untuk orang kurang upaya dan bantuan kemanusiaan kepada Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza. Hampir 50 orang aktivis dari berlainan warganegara, Arab dan luar menyertai Miles Of Smiles memasuki Gaza. Sumber 22/01/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS