Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Remaja perempuan syahid kesan fosforus putih

22 Januari 2012

Laporan jam 09:32 pagi, waktu Palestin
Jam 09:32 pagi, waktu Mesir

GAZA - Seorang remaja perempuan Palestin, Hanin Kamal Abu Jalalah telah syahid awal pagi ini(22/01/2012, Ahad) di hospital Hadassah Israel, BaitulMaqdis kesan daripada fosforus putih(white phosporus) sewaktu perang Gaza tiga tahun yang lalu.

Remaja yang berusia 16 tahun(17 tahun menurut sumber PALTIMES) menetap di Mukhayyam El-Buraij, Gaza Tengah menderita sejak tiga tahun yang lalu ekoran kerosakan pada paru-parunya. Baru-baru ini ketika menjalani rawatan di hospital Hadassah, keadaan mangsa terjejas teruk setelah mengalami koma. Kesakitan yang dihadapi mangsa akibat terhidu posporus putih yang digunakan oleh tentera rejim zionis semasa perang Gaza, akhir 2008 - awal 2009.

Bapa kepada Hanin, Kamal Abu Jalalah dalam kenyataan khasnya kepada agensi berita SAFA menuduh pihak pengurusan hospital Israel bertindak cuai dan melengah-lengahkan merawat anaknya. Tambahan lagi, pihak pengurusan hospital enggan memberikan kepada Kamal salinan x-ray dari fail dokumen perubatan anaknya.

Gambar: Hospital Hadassah

"Setelah hospital El-Makassed enggan mengambil sampel ujian paru-paru Hanin ekoran bimbang berlaku yang lebih membahayakan dirinya, saya terkejut apabila rawatan di hospital Hadassah Ein Karem, pihak perubatan mahu mengambil sampel berkenaan, itupun selepas mereka menenangkan kami bahawa pembedahan yang dijalankan hanyalah biasa dan tidak membahayakan Hanin," Kata Kamal kepada agensi berita PALTIMES.

Tambah Kamal dengan nada sedih, "Mereka dah janji pembedahan tidak akan melebihi 10 minit, namun Hanin berada dalam bilik pembedahan melebihi 3 jam setengah, sebaik sahaja peralatan perubatan dicabut dari tubuh Hanin, mangsa berada dalam keadaan koma malah terlantar di katil selama 18 hari sehinggalah syahid pada pagi ini."

Sebagaimana dimaklumkan, sebentar lagi jenazah remaja perempuan Palestin dari Gaza akan dipindahkan ke hospital Makassed Islamiah sebelum dihantar ke Semenanjung Gaza untuk dikebumikan di sana.

Tambahan lagi dari sumber PALTIMES, bapa remaja perempuan berkenaan mendesak Badan-badan Hak Asasi dan sesiapa yang punyai perasaan agar mendakwa tentera rejim zionis dan pihak hospital Hadassah Ein Karem. Bapa kepada remaja berkenaan turut meminta agar dijalankan siasatan terperinci sambil menyifatkan kedua-dua pihak, tentera dan hospital merupakan pihak yang bertanggungjawab secara langsung berhubung kejadian yang menimpa anaknya(syahid).

Tidak jelik jika menyebutkan, sewaktu perang Gaza, tentera rejim zionis telah mengebom Semenanjung Gaza dengan sebilangan besar peluru beracun. Paling jelas, peluru fosforus putih yang diharamkan oleh pihak antarabangsa telah menimbulkan kesan yang teramat jelas kepada penduduk Palestin di Semenanjung Gaza. Sumber 22/01/2012, web berita Safa.ps
dan web berita Paltimes.net

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS