Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.

Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Ketua-ketua bahagian gerakan FATAH tiba di Gaza

06 Januari 2012

Laporan jam 11:23 pagi, waktu Palestin
Jam 11:23 pagi, waktu Mesir

GAZA - Beberapa dari ketua-ketua bahagian gerakan FATAH(حركة التحرير الوطني الفلسطيني) tiba di Semenanjung Gaza selepas waktu Jumaat hari ini untuk bertemu dengan sanak saudara mereka serta mengadakan siri-siri kunjungan dan pertemuan dengan kumpulan-kumpulan pembebasan Palestin(media lain menyebut kumpulan pemisah Palestin). Demikian itu, bagi mengukuhkan suasana baik pulih dalaman Palestin(damai Palestin).

Salah seorang dari pemimpin FATAH, Faisal Abu Shahla menjelaskan dalam kenyataan rasminya kepada SAFA, semua yang datang terdiri dari ketua-ketua tertinggi gerakan FATAH yang dikenali, Ruhi Futuh, Sakhar Basiso, Muhammad Al-Madani, dan Ismail Jabbar. Mereka akan tiba di Gaza selepas waktu Jumaat, menurut Shahla.
__________________________________________

*Gerakan FATAH sebahagian dari rencah utama politik Palestin dan ia adalah kumpulan pembebasan terbesar di dalam Munaẓẓamat at-Taḥrīr al-Filasṭīniyyah(PLO). sebuah buku yang ditulis oleh Dr. Tareq Mohammed Al-Suwaidan berjudul 'فلسطين..التاريخ المصور' menyebut gerakan FATAH diasaskan pada tahun 1958-1959 di Kuwait. Sumber dari wikipedia pula menulis FATAH mengumumkan pelancaran gerakan FATAH pada tahun 01 Januari 1965 iaitu pada waktu meletusnya hari revolusi Palestin dan pada ketika itu belum muncul lagi kumpulan pembebasan yang lain seperti HAMAS, JIHAD ISLAMI, dan lain-lain lagi.
__________________________________________

Sebagaimana dinyatakan, anggota lajnah pusat gerakan FATAH, Nabil Sha'at yang tiba pada lima hari yang lalu masih meneruskan lagi kunjungannya di Semenanjung Gaza. Beliau dimaklumkan turut mengadakan pertemuan dengan pemimpin-pemimpin kumpulan pembebasan Palestin dan anggota kemasyarakatan. Pada waktu yang sama, beliau bertemu dengan ketua-ketua bahagian gerakan FATAH di Gaza bagi membincangkan permasalahan dalaman gerakan. Di samping itu, pada beberapa hari yang lalu, Presiden FATAH, Mahmoud Abbas memberikan peringatan kepada semua ahli gerakan FATAH agar bersedia menghadapi pilihanraya akan datang. Sumber 06/01/2012, web berita Safa.ps

0 comments:

widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS