الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Amerika desak Israel

20 Jun 2009

Karikatur : aljazeera

Israel seumpama kanak-kanak pungut, benarkah apa yang
dinukilkan sejarawan Israel itu?

______________________________


Buka sempadan Gaza : Amerika


Menurut sumber, Kerajaan Israel telah menerima surat berupa tekanan diplomasi dari pentadbiran Amerika Syarikat yang membantah secara rasmi haluan politik Israel ke atas Semenanjung Gaza. Dalam surat itu, turut mendesak supaya Israel membuka sempadan yang menghubungi antara Israel-Semenanjung Gaza untuk kemasukan bahan-bahan makanan dan alat serta bahan binaan sehingga memudahkan kerja permulaan membangunkan semula Gaza.

Akhbar Haaretz (Israel) semalam menyebutkan, surat tersebut turut merangkumi desakan yang meminta Israel agar melepaskan pengaliran keluar-masuk wang ke bank-bank Gaza. Desakan tersebut supaya tidak menimbulkan kemudharatan ke atas bank-bank, syarikat kewangan dan pertumbuhan ekonomi di Gaza.

Selain itu, desakan pembukaan sempadan adalah bagi membawa masuk simen dan besi ke Gaza setelah kemusnahan yang disebabkan oleh serangan Israel.

Petikan dari sumber yang dipercayai, bahawa Amerika mengakui persediaannya bagi meletakkan penguasa kawalan antarabangsa yang memastikan agar barang-barang tersebut tidak sampai kepada HAMAS. Dinyatakan, kesemua itu adalah untuk masyarakat awam sahaja.

Menurut sumber Amerika dan Israel bahawa surat yang disampaikan kepada Israel itu bukanlah usaha kali pertama bagi meminta Israel berbuat demikian, malahan tiga minggu yang lalu Amerika telah menggesa supaya dibuka sempadan tanpa dikaitkan dengan pembebasan Gil'ad Shalit (seorang tentera Israel yang berada dalam tawanan pejuang Palestin di Gaza).

Desakan dari surat itu adalah dari pihak tertinggi Amerika di Washington, antaranya Hillary Clinton dan George Mitchell (utusan Amerika Syarikat di Timur Tengah). Dinyatakan lagi, seminggu yang lalu ketika utusan Amerika itu bertemu dengan pihak Israel, juga menggesa supaya Israel berbuat demikian.

Masalah tersebut juga telah disebutkan oleh Hillary Clinton, Menteri Luar Amerika Syarikat ketika bertemu dengan Menteri Luar Israel, Avigdor Lieberman beberapa hari yang lalu di Washington. Sumber Israel menjelaskan, surat dari Amerika itu menimbulkan kemarahan di Kementerian Pertahanan Israel yang menyelar bahawa di sana (Gaza) tidak ada berlaku krisis kemanusiaan..dan bukan berkaitan penutupan sempadan. Sumber 20/06/09, suratkhabar Shourouk

____________________________________________________________________
Berita lain


3 individu ditangkap Pihak Keselamatan Palestin

Menurut sumber, 3 individu iaitu penduduk Palestin telah ditangkap Pihak Keselamatan Palestin. Dinyatakan, operasi penangkapan tersebut di Tebing Barat. Sumber 20/06/09, berita Al-Jazeerah


Abbas di Syria

Mahmoud Abbas, Presiden Palestin (jawatan tersebut telah tamat tempoh menurut HAMAS) telah mengadakan lawatan ke Damsyik, Syria hari ini. Sumber melaporkan, Abbas telah bertemu dengan Bashar Asas, Presiden Syria yang membincangkan mengenai perdamaian di masa akan datang. Sumber 20/06/09, berita Al-Jazeerah


Menteri Kewangan tidak dibenarkan masuk ke Jordan

Kerajaan Jordan tidak membenarkan Menteri Kewangan di Kerajaan Palestin Gaza masuk ke Jordan. Sumber 20/06/09, berita Al-Jazeerah


Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS