الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis sasarkan tembakan ke rumah, nelayan Gaza

01 November 2010

RAFAH - Kejadian yang berlaku pada awal pagi ini, beberapa buah jip tentera rejim zionis yang berada di pos kawalan Karem Abu Salem, timur Rafah telah melepaskan tembakan machine-gun ke arah beberapa buah rumah penduduk Palestin.

Saksi kejadian yang menyampaikan kepada pemberita 'Safa' menjelaskan bahawa tentera rejim zionis yang berada dalam jip-jip tentera jenis 'hummer' menembak secara rambang ke arah rumah-rumah penduduk dan tanah pertanian.

Mengulas kejadian tersebut, pemberita 'Safa' menjelaskan lagi tembakan itu berlanjutan lebih dari 30 minit. Sehingga itu, dapat dilihat kesan peluru-peluru yang melintangi dari ruang udara kawasan Ad-Dahiniah dan Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza(telah hancur musnah) di timur Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Kejadian malam yang lalu, rejim zionis mengadakan tinjauan secara kerap dari beberapa kawasan di ruang udara selatan Semenanjung Gaza.

Nelayan Gaza terancam

Sementara itu, kejadian lain yang dilaporkan pagi ini di perairan laut, pertengahan Gaza bahawa bot-bot laju zionis telah melepaskan tembakan dari senjata beratnya ke arah beberapa buah bot nelayan Palestin.

Jelas 'Safa', '..dalam jarak yang dekat, bot-bot laju tentera rejim zionis menembak ke arah bot-bot nelayan. Sekaligus mendorong sebahagian dari nelayan beredar meninggalkan kawasan terbabit dan sebahagian yang lain berlayar ke kawasan yang lebih aman untuk meneruskan aktiviti penangkapan ikan.'

Tiada yang cedera

Dua kejadian yang dilaporkan, sehingga kini, agensi berita 'Safa' menyebut tidak ada sebarang laporan mengenai mangsa dari kalangan penduduk Palestin mengalami kecederaan. Sumber 01/11/2010, web berita safa.ps

Baca lagi:

1. Pesawat pengintip gugur, jentolak zionis terbalik
2. Bot laju zionis hala tembakan ke arah nelayan Gaza

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS