الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

HAMAS memberi peringatan kepada PLO sebarang keputusan kembali merunding

07 Mei 2010

GAZA - Gerakan HAMAS hari ini mengingatkan Lajnah Ekskutif Pertubuhan Pembebasan Palestin(PLO) berhubung sebarang keputusan untuk kembali kepada rundingan dengan penjajah yang disifatkan 'sia-sia', malah memberikan lagi ruang kepada penjajah untuk melakukan lagi jenayahnya menentang penduduk Palestin.

Dalam kenyataan akhbar, wakil HAMAS berkata, 'sesungguhnya berterusan berpegang dengan jaminan-jaminan Amerika hanyalah ilusi, tidak menjadi asas untuk dilaksanakan bahkan menperjudikan hak-hak rakyat Palestin'.

HAMAS menyeru kepada Lajnah Eksekutif PLO agar menghentikan rundingan yang boleh disifatkan 'memperniagakan mimpi' terhadap masyarakat Palestin dan menyatakan pilihan mereka gagal malah segera dengan bersungguh-sungguh ke arah 'menyatukan Palestin'. Dinyatakan, asas penyatuan bagi melindungi hak-hak Palestin adalah dengan agenda Palestin sahaja.

Sementara itu, utusan Amerika di Timur Tengah, George Mitchell mengadakan kunjungan siri yang baru ke Israel untuk meneruskan perbincangan rundingan damai secara tidak langsung(Palestin-Israel) dengan wakil-wakil Israel.

Selepas itu, Mitchell dijadualkan bertemu dengan Mahmoud Abbas di Ramallah. Sumber 07/05/2010, web berita mannews.net dan berita Al-Jazeerah

Read more...

Karikatur: Dasar Apartheid

Sumber karikatur, 07/05/2010, web berita islamtoday.net

Untuk Yahudi sahaja!

- Pembersihan etnik -
- Rampasan tanah dan roboh rumah -
- Palestin dihalau dari tanahnya sendiri -
- Penafian hak-hak Palestin -
- Tembok pemisah -
- Penjajah bebas menyerang, menceroboh, menggeledah rumah, dan mengepung sedangkan Pihak Keamanan Palestin yang di'rekrut' Jeneral Amerika mesti tengok sahaja tanpa mendapat arahan mempertahankan hak-hak Palestin yang sedang dicabul. Mereka hanya berani menangkap pejuang-pejuang Palestin di Tebing Barat -
- Negara Palestin belum wujud -

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS