الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kronologi serangan Israel di Gaza 2008-2009(20)

15 Januari 2011

15 Januari 2009
HARI KE 20 SERANGAN ISRAEL DI GAZA
(Diplomasi dan Perang Sama Sengit)
(Hari ke-12 Serangan dan pencerobohan darat di Gaza)

_______________________________________
kronologi sebelum ini:

Serangan Israel di Gaza 2008-2009(19)

_______________________________________

Israel menyerang, pejuang bertahan

- Israel mengebom pertengahan Hayyu Tufah, timur Gaza. Sementara itu, artileri-artileri Israel membedil beberapa buah rumah penduduk Gaza secara membabi-buta.

- Fakta serangan dan pengeboman Israel:

1) Tawwam
2) Jabaliya
3) Hayyu Tufah
4) Hayyu Zaitun
5) Tel-Hawa
6) Syeikh Ajlain


- Kawasan yang dinyatakan di atas adalah merupakan benteng pertahanan yang di kawal kuat pejuang Palestin. Kawasan-kawasan tersebut adalah melingkungi bandar Gaza. Boleh dikatakan sebagai pelindung kepada bandar Gaza. Di kawasan ini juga pejuang-pejuang Palestin akan menyelaraskan setiap maklumat dan tindakan bagi menghadang kemaraan tentera darat Israel.

- Kawasan yang terlalu sengit menerima serangan Israel adalah Jabaliya, Hayyu Tufah dan Hayyu Zaitun.

- Kawasan yang menjadi pertahanan utama(berhadapan sempadan Gaza-Israel), selatan Jabaliya) adalah Azbah Abd Rabbuh, bagaimanapun pasukan tentera darat Israel telah melepasinya. Di kawasan ini, pejuang-pejuang Palestin akan melakukan serangan hendap.

- Kawasan pertahanan utama di bahagian utara adalah Beit Lahiya, di timur pula Beit Hanoun. Dua kawasan ini juga telah dilepasi oleh tentera Israel. Bukan bermakna setiap kawasan yang telah dilepasi tentera Israel tiada pejuang yang mengawal, bahkan ada. Kemungkinan terlalu sengit dibom dan bedilan, dilepaskan ke kawasan lain. Dari semasa ke semasa, pejuang Palestin akan mengikuti setiap pergerakan tentera Israel bagi melakukan serangan mengejut dan operasi hendap.

- Setiap hari, enam kawasan yang telah disebutkan di atas menjadi tumpuan serangan tentera Israel yang disokong pesawat tempur, helikopter apache, bot-bot perang, dan artileri Israel bagi melemahkan pejuang-pejuang.

- Serangan udara Israel mensasarkan sebuah masjid Abrar di bandar Rafah Gaza, selatan Semenanjung Gaza.

- Dijelaskan, Israel mengepung semua kawasan di Tel-Hawa. Menurutnya lagi, sekuran-kurang 100 buah rumah di kawasan tersebut.

- Sebuah bangunan utama milik palang merah Palestin dibedil Israel. Menurut sumber, bangunan tersebut terletak di pertengahan bandar Gaza.

- Sebuah hospital di Tel Hawa(bawah seliaan palang Merah Palestin) turut dibom Israel. Sumber menyatakan, ketika Israel mengebom sebahagian daripada bangunan hospital, terdapat 500 orang di dalam bangunan itu yang terdiri daripada pesakit dan anggota penyelamat. Dinyatakan, api marak di sebuah farmasi yang berkembar dengan bangunan hospital.

Bantuan kemanusiaan

- UNRWA: 40,000 penduduk Palestin berlindung di beberapa buah sekolah bawah seliaan UNRWA. Menurut Penasihat Media UNRWA, Abu Hasnah..pihaknya(UNRWA) telah memaklumkan kepada tentera Israel tempat-tempat UNRWA untuk menjalankan aktiviti menyelamat dan menguruskan bantuan-bantuan kepada penduduk Gaza supaya tidak dibom dan diganggu Israel. Bagaimanapun, Israel masih mengebom.

- Dinyatakan, gudang tempat simpanan makanan, bahan bakar turut menjadi sasaran serangan Israel.

- Kawasan di Hayyu Rimal, Tel Hawa, kelihatan beberapa buah kereta kebal Israel berada tidak jauh dari rumah Dr. Mahmud Zahar, salah seorang dari pemimpin HAMAS.

Tindakan pejuang Palestin

- Pejuang Palestin telah melancarkan 19 serangan roket ke Israel(tanah jajahan 1948) hari ini.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS