الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Karikatur: Entah bila kunci dibuka?

26 Julai 2010

Sumber karikatur, web berita Palestine 1948(Pls48)

Bila kunci ke atas Gaza dibuka?

Read more...

Rombongan perubatan dan media Malaysia akan tiba di Gaza Ramadhan ini

Menurut sumber agensi berita safa, 26/07/2010 melaporkan bahawa 30 doktor perubatan Malaysia dalam pelbagai bidang kepakaran nekad tiba di Gaza dalam Ramadhan akan datang.

Berita Penuh:

KUALA LUMPUR: Seramai 55 sukarelawan, termasuk 30 doktor pakar dan pegawai perubatan daripada pelbagai bangsa, dipilih mengikuti Misi Kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Gaza selama 13 hari pada bulan puasa ini.

Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, berkata misi yang turut disertai 10 wakil media itu, akan berlepas pada 8 Ogos ini sebagai usaha berterusan Kelab Putera 1Malaysia untuk memberi bantuan kemanusiaan kepada penduduk Palestin.

"Saya berbangga kerana misi kemanusiaan ini turut disertai oleh doktor dan pegawai perubatan pelbagai bangsa. Mereka terpanggil menyertai kerana tanggungjawab membantu mangsa peperangan dan sebagai isteri pemimpin utama negara, saya berterima kasih kepada doktor berkenaan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis taklimat dan penyampaian sumbangan misi kemanusiaan itu anjuran Kelab Putera 1Malaysia dan Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) di kediamannya di sini, hari ini.

Rosmah berkata, misi berkenaan menunjukkan keprihatinan dan sensitiviti rakyat di negara ini terhadap penderitaan penduduk Gaza.

Beliau berkata, 30 doktor dan pegawai perubatan daripada sektor kerajaan serta swasta itu masing-masing 10 bangsa Melayu, India dan Cina, melambangkan semangat 1Malaysia yang semakin berjaya diterima oleh semua pihak.

Sementara itu, Presiden Kelab Putera 1Malaysia, Datuk Abdul Azeez Abdul Rahim, berkata pasukan itu terdiri daripada pakar ortopedik, pakar bedah neuro, dan pakar psikiatri. akan ditempatkan di lima hospital termasuk Al-Quds Hospital, Khan Younis, Al-Amal Hospital dan Jabaliyah Hospital.

"Kita membawa doktor pakar tempatan untuk ditempatkan di lima hospital yang dikenal pasti bagi mendidik doktor di sana terutama daripada konteks psikiatri dalam memberi penekanan dan taklimat berkaitan pesakit trauma khususnya kanak-kanak dan warga emas yang masih dalam pemikiran ketakutan," katanya.

Menurutnya, 30 doktor terbabit dipilih daripada 173 doktor yang mendaftar untuk menjadi sukarelawan bagi menyertai misi bantuan kemanusiaan.

Beliau berkata, satu laporan akan dibentangkan kepada Rosmah berhubung misi berkenaan termasuk berkaitan bantuan di sempadan Gaza dan beberapa siri bantuan susulan akan dijalankan pada masa depan.

Abdul Azeez yang mengetuai misi itu berkata dalam misi berkenaan, bantuan ubat-ubatan, pakaian, makanan dan keperluan harian dibawa dalam suasana menyambut Ramadan yang akan dihulurkan kepada 1,000 keluarga.

Turut hadir pada majlis itu, Duta Palestin ke Malaysia, Abdul Aziz Abu Ghoush dan Naib Pengerusi Kebangsaan PBSM Malaysia, Datuk Dr Bahari Abu Mansor yang juga penasihat misi berkenaan. - Bernama

Sumber 26/07/2010, web berita harian(Malaysia)

Read more...

Karikatur: Kita bersedia pertahankan Al-Aqsa?

Sumber karikatur, web berita Palestine1948(Pls48)

>> Persediaan Israel merempuh Al-Aqsa

Arab..? Bagaimana dengan umat Islam? <<

Read more...

Penjajah mengebom tiga terowong bawah tanah di Rafah

RAFAH - Pesawat tempur 'F-16' Israel telah melancarkan beberapa serangan udara awal pagi tadi ke atas beberapa buah terowong bawah tanah yang bertebaran di beberapa kawasan.

Menurut sumber dari agensi berita safa melaporkan bahawa beberapa buah pesawat tempur F-16 mensasarkan dua buah terowong bawah tanah di perumahan As-Salam, timur Rafah dengan dua peluru misil. Manakala, terowong bawah tanah kedua yang dibom terletak di perumahan As-Shu'ut, barat bandar Rafah.

Sumber menambah lagi bahawa beberapa buah pesawat F-16 tersebut mensasarkan pengeboman ketiganya ke atas sebuah terowong bawah tanah yang berada di sebuah tanah lapang berhampiran stesen janakuasa elektrik di Nuseirat, pertengahan Gaza.

Time-line serangan:

Jam 04.08 pagi. Penjajah mengebom sebuah terowong bawah tanah di perumahan As-Salam.

Jam 04.22 pagi. Pengeboman kedua ke atas sebuah terowong bawah tanah di barat bandar Rafah.

Jam 04.30 pagi. Serangan kali ketiga ke atas sebuah terowong bawah tanah di sebuah tanah lapang, Nuseirat.

Dalam serangan tersebut, tiada laporan mengenai sebarang luka parah atau kecederaan di kalangan penduduk Palestin. Sumber 26/07/2010, web berita safa.ps

Read more...

Penjajah bedil rumah Palestin di timur Rafah

RAFAH - Tentera penjajah yang berada di menara kawalan, pertengahan sempadan Karem Abu Salem dan pintu masuk dari timur bandar Rafah telah membedil beberapa buah rumah penduduk Palestin di perumahan An-Nahdhah dan Ad-Dahiniah. Kejadian tersebut berlaku pada malam tadi yang dilaporkan pada jam 11.59 tengah malam, Palestin/Mesir.

Wartawan dari agensi berita safa melaporkan bahawa beberapa buah kereta kebal penjajah bergerak dengan pantas di bahagian timur kawasan kejadian. Di samping itu, tentera penjajah turut melepaskan tembakan cahaya ke ruang udara di kawasan terbabit. Sumber 26/07/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS