الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Shalom gesa Israel hentikan pembukaan sempadan Rafah

26 Mei 2011

Laporan jam 02.02 petang, Palestin/Mekah
Jam 01.02 petang, Mesir

BAITULMAQDIS - Timbalan Perdana Menteri I rejim zionis, Silvan Shalom(gambar) kelahiran Tunisia berkata, 'Israel mesti bertindak melakukan apa jua usaha bagi menghentikan pembukaan sempadan Rafa yang menghubungkan tanah Mesir dengan Semenanjung Gaza tanpa ada pengawasan antarabangsa,' lapor media Israel Yedioth Ahronoth versi hebrew.

Tambah Shalom, "ini adalah perkembangan yang bahaya kerana membolehkan kemasukan senjata, alat-alat letupan, dan juga gerakan Al-Qaeda ke Semenanjung Gaza."

Sempadan Rafah Mesir dimudahkan

Laporan berita semalam melaporkan bahawa sumber-sumber rasmi Mesir telah memaklumkan kepada Kerajaan Palestin di Gaza bahawa berkuatkuasa pada hari Sabtu, 28 Mei akan dilaksanakan mekanisme memudahkan prosedur keluar masuk dan operasi di sempadan Rafah Mesir.

Sumber yang sama menjelaskan lagi bahawa antara perubahan besar yang dilakukan, sempadan Rafah Mesir beroperasi selama 6 hari dalam seminggu yang sebelum ini hanya 5 hari seminggu, dan hanya hari Jumaat ditutup berikutan cuti mingguan. Waktu sempadan beroperasi pada hari-hari tersebut bermula jam 9 pagi sehingga 5 petang.

Sumber Palestin pula menyebut, mana-mana penduduk Palestin berumur 40 tahun ke atas yang memiliki pasport dibenarkan keluar masuk Gaza melalui sempadan Rafah Mesir, namun bagi remaja dan pemuda lelaki yang berumur 18-40 tahun tidak boleh keluar ke sempadan Rafah Mesir kecuali telah ada penyelarasan, lain pula bagi wanita, pesakit-pesakit, pelabur-pelabur dan pelajar-pelajar(belajar di luar) dibenarkan keluar masuk Gaza.

Berhubung barang-barang bantuan, menurut sumber yang sama, kemasukan bergantung kepada kelulusan dari pihak Mesir.

Menyentuh kebenaran untuk warga asing memasuki Gaza, jelas sumber bahawa perlu mendapatkan keizinan dari pihak Mesir(Badan Perisikan), di samping merujuk hal ini kepada Kedutaan Besar Negara masing-masing.

Sempadan Rafah adalah satu-satunya penghubung antara Semenanjung Gaza yang terkepung dengan dunia luar, malah sempadan ini juga memainkan peranan penting menyekat Gaza sewaktu penutupan dalam masa yang panjang oleh pemerintah sebelum ini. Selain itu, banyak proses prosedur-prosedur yang menghalang keluar masuk ke Gaza. Sehinggalah serangan komander laut 'Shayetet 13' zionis menyerang armada pembebasan pada Mei tahun 2010, sempadan Rafah Mesir terpaksa dibuka semula. Sumber 26/05/2011, web berita safa.ps dan arkib maklumat MAP

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS