الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pertemuan tertutup antara Mubarak dan Netanyahu selesai

03 Mei 2010

BET LEHEM - Pertemuan yang berlangsung antara Presiden Mesir, Housni Mubarak dan Benjamin Netanyahu, Predana Menteri Israel telah selesai hari ini di Sharm El-Sheikh.

Gambar: Netanyahu and Mubarak in Sharm el-Sheik (Photo: Moshe Milner, GPO). Sumber ynetnews.com.

Menurut laporan dari web berita Yediot Ahronot 'Israel'(hebrew), pertemuan tersebut berlangsung selama sejam 30 minit yang membincangkan lagi tentang rundingan damai secara tidak langsung. Dinyatakan lagi, secara peribadi, Netanyahu berkata akan mengetuai rundingan dengan pihak Palestin.

Dalam pertemuan tertutup itu, Netanyahu dan Mubarak turut membincangkan isu dan permasalahan yang mengkhususkan Israel dan Mesir.

Isu lain yang diperbincangkan bersama adalah mengenai senjata nuklear di Timur Tengah.

Sementara itu, Nir Hefetz, jurucakap media kepada ketua Kerajaan Israel mengisyaratkan pertemuan yang berlangsung 'positif' dan 'membina'.

Lapor web itu lagi, ketika Mubarak dan Netanyahu mengadakan pertemuan, Menteri Israel(Perdagangan dan Tenaga kerja)Binyamin Ben-Eliezer serta Uzi Arad(Keselamatan Negara) pula mengadakan perjumpaan dengan Menteri Luar Mesir, Ahmad Aboul-Gheit serta Wazir Omar Sulaiman(Ketua Bahagian Perisikan Mesir) juga membincangkan berkenaan 'rundingan' malah hal-hal yang berkait dengan Mesir-Israel.

Netanyahu dijadualkan berlepas pulang ke Israel selepas tengahari ini. Sumber 03/05/2010, web berita maannews.net, berita Al-Jazeerah dan web berita 'Yediot Ahronot'(ynetnews.com)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS