الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

369 korban akibat sekatan

27 April 2010

GAZA - Kementerian Kesihatan Gaza mengumumkan jumlah penduduk Palestin di Gaza yang terkorban akibat sekatan Israel telah meningkat ke angka 369. Mangsa terbaru, Latifah Naseer Al-Hour, 19 penduduk dari Al-Maghazi yang terletak di pertengahan Gaza.

Menurut sumber, Latifah menghidap barah limfa dan tidak dapat menjalankan rawatan di luar kerana sempadan Rafah yang ditutup.

Dalam kenyataan bertulis, Kementerian Kesihatan merayu kepada jiran tetangganya Republik Mesir agar segera membuka sempadan secara berterusan bagi memudahkan urusan keluar masuk pesakit, khususnya yang berada di bilik bantuan cemas(ICU) sedang menanti dengan penuh sabar untuk mendapatkan rawatan di luar Gaza.

Kementerian itu juga meminta Mesir memberi sokongan kepada penduduk Gaza dan pesakit yang terkepung akibat sekatan Israel. Malah meminta Mesir agar segera bertindak menekan Israel bagi menghentikan kegiatan jahat yang sedang berlaku siang dan malam, tambahan pula juga didengari pihak antarabangsa.

Semenjak 4 tahun, Israel mengenakan sekatan yang ketat ke atas Semenanjung Gaza. Dalam masa yang sama Mesir juga membantah pembukaan sempadan Rafah ketika Gaza berada di bawah pemerintahan HAMAS melainkan setelah mengikut persepakatan sempadan tahun 2005. Sumber 27/04/2010, web berita safa.ps

Read more...

Rundingan alternatif persemukaan secara aman

Sumber (Al-Jazeerah)

Palestin-Israel

'antara rundingan secara langsung dan tidak langsung'

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS