الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kibar bendera Palestin atas piramid

01 Januari 2010


15 aktivis dari Perancis yang menyertai 'misi ke Gaza' bertindak mengibarkan bendera Palestin di atas salah sebuah piramid malam semalam. Selain itu, kain rentang/ sepanduk yang tertera kalimah 'viva Palestin' dan 'bebaskan Gaza' turut dibentangkan sebagai bantahan rasmi kepada Kerajaan Mesir yang tidak membenarkan mereka ke Gaza.

Usaha protes tersebut mengambil masa selama 15 minit sebelum diberi amaran oleh pihak polis. Selepas itu, mereka dipaksa turun dari piramid.

Pada 28/12/09, sejumlah dari pelancong Perancis mengadakan tunjuk perasaan di hadapan kedutaan Perancis, Kaherah kerana protes yang sama malah mereka ditohmah 'tidak menghormati akuan yang memasuki Mesir dengan visa pelancong', sebagaimana yang disebut oleh jurucakap Kementerian Luar, Husam Zaki.

Bagaimanapun, zafeer Reno yang mengetuai misi tersebut menjawab pihaknya tidak berniat untuk menjalankan aktiviti politik di Mesir tetapi dengan visa tersebut adalah untuk melintasi Mesir untuk sampai ke Gaza. Sumber 28/12/09, berita al-Jazeerah dan 01/01/2010, suratkhabar Misril-Youm

Read more...

15 Palestin ditangkap

Semalam sepasukan tentera Israel menangkap 15 penduduk Palestin di Tebing Barat.

Sumber dari Israel menyatakan beberapa buah jentera perang Israel sebuah perkampungan Palestin, Burqah yang terletak di barat bandar Nablus. Dalam operasi tersebut, tentera Israel menangkap 5 penduduk Palestin dan mengepung beberapa buah rumah. Sebagaimana di nyatakan, penduduk Palestin yang di tangkap dalam lingkungan umur dari 18 hingga 22 tahun.

Sumber melaporkan, tentera Israel turut menceroboh Mukhayyam Al-Arub serta menangkap 2 orang guru perempuan. Selain itu, sebuah lagi kawasan penduduk Palestin yang terletak di bandar Khalil, selatan Tebing Barat.

Di kampung Na'lain pula, tentera Israel didakwa menggunakan gas pemedih mata bagi menyuraikan satu demontrasi yang membantah pembinaan tembok pemisah. Sumber 01/01/2010, berita al-Jazeerah dan suratkhabar al-Shourouk

Read more...

Serangan roket Abu Ali ke Israel

Sumber menyatakan KATAIB ABU ALI MUSTAFA, sebuah kumpulan pejuang Palestin di Gaza melancarkan serangan roket jenis 'grad' ke Netivot(Israel). Sumber 01/01/2010, berita al-Jazeerah

Nota: Kedudukan Netivot boleh dilihat di sini

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS