الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin Tebing Barat tangkap 7 anggota kami - HAMAS

15 Oktober 2010

TEBING BARAT - Gerakan HAMAS (حركة المقاومة الإسلامية) berkata, Pihak Keamanan Palestin di Tebing Barat telah menangkap 7 anggotanya dari Wilayah Tulkarm, Nablus, Jenin, Tubas, Khalil dan Ramallah.

Kenyataan gerakan HAMAS yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' menyebut bahawa salah seorang anggotanya, Abdullah Rosrus yang berasal dari kampung Artah telah ditahan Pihak Keamanan Tulkarm setelahmana dipanggil melaporkan diri. Abdullah juga merupakan bekas tahanan yang telah dibebaskan sebelum ini.

Sementara itu, Baha' Hamad yang berasal dari kampung 'Inabus, Nablus juga merupakan bekas tahanan telah ditangkap semula. Seorang lagi anggota HAMAS, Niyaz Badwi Awad dari kampung 'Urta juga ditangkap setelahmana Pihak Keamanan menggeledah rumahnya.

Gambar: Logo gerakan HAMAS

Di Wilayah Jenin, Pihak Keamanan Palestin menangkap lagi anggota HAMAS, Bashir Masaad dari kampung Faqu'a. Beliau ditahan ketikamana Pihak keamanan Palestin menggeledah tempat kerjanya di Hospital Ar-Razi di bandar Jenin. Malah rumahnya turut digeledah serta beberapa barangan miliknya dirampas.

Penangkapan seterusnya dilakukan ke atas seorang lagi bekas tahanan, Muntasar Shadid dari bandar Dura, Khalil. Sumber menyebut, beliau ditangkap setelahmana rumahnya digeledah. Lagi kes penangkapan yang sama ke atas seorang lagi bekas tahanan yang berasal dari Ammar Umar dari kambung Beit Ameen dari Wilayah Qalqiliah.

Seorang lagi bekas tahanan, Samir Budrah yang berasal dari Mukhayyam Al-'Ummariy juga dilaporkan ditangkap Pihak Keamanan Palestin. Dalam kenyataan HAMAS menyebutkan seorang lagi bekas tahanan yang ditangkap Pihak Keamanan Palestin Tebing Barat, Safi Al-Safi berasal dari Mukhayyam Deir 'Umar. Sumber 15/10/2010, web berita safa.ps

Berita lain:

1. Berita Al-Jazeerah semalam melaporkan sebuah Pertubuhan Hak Asasi Manusia Arab mendakwa Pihak Keamanan Palestin di Tebing Barat telah menangkap beberapa ahli keluarga An-Natshah dan menyiksanya ketika dalam tahanan. Sumber 14/10/2010, berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS