الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel dakwa halang roket, AL-QASSAM sasar bas

07 April 2011

Laporan asal jam 10.19 malam, Palestin/Mekah
Jam 09.19 malam, Mesir

GAZA - Sayap tentera gerakan HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM mengumumkan secara rasmi pejuangnya berjaya menyasarkan sebuah bas pengangkutan rejim zionis berdekatan tanah rampasan 'Kefar Sa'ad' bersebelahan timur Gaza. Sasaran tersebut sebagai serang balas pertama ke atas tindakan jenayah penjajah terhadap masyarakat Palestin.

AL-QASSAM menyerang balas setelah rejim zionis menggasak Gaza petang Khamis.
_______________________________________________
Baca lagi:

[Terkini] Syahid, cedera dalam serangan sengit zionis

_______________________________________________

Sementara itu, tentera rejim zionis mendakwa sistem 'iron dome' dapat menangkis satu serangan roket pejuang Palestin buat pertama kali.

Berbalik kepada AL-QASSAM dalam laporan kenyataan ketenteraannya berkata, pada jam 03.05 petang, Palestin(02.05 petang, Mesir), pejuangnya berjaya menyasarkan sebuah bas berhampiran Kefar Sa'ad mengakibatkan bas tersebut rosak teruk.

Rejim zionis mengakui serangan itu serta menyebut dua dari warga Israel cedera, salah seorangnya dikatakan mencapai tahap kritikal. Media Israel 'Yedioth Ahronoth' versi hebrew juga melaporkan hal yang sama.

Tambahan lagi, kedua-dua warga Israel dipindahkan dengan helikopter tentera ke hospital Suruka.

Berhubung dakwaan sistem penangkis dapat beroperasi, lapor Yedioth Ahronoth bahawa sistem penangkis yang dipasang oleh tentera zionis di tanah jajahan, Beersheba(بئر السبع) dan Askalan telah menangkis satu serangan roket dari asal 45 roket termasuk peluru mortar yang ditembak ke Israel.
_______________________________________________
Pautan lain:

Barak: Iron Dome tidak sempurna

_______________________________________________

Salah seorang warga Israel berkata, dia terdengar satu bunyi seakan-akan kebocoran gas ketika sedang berjalan, lalu dijelaskan bahawa sistem penangkis iron dome telah menghadang satu roket Palestin yang dilancarkan dari Gaza.

Sementara itu, pejuang AL-QASSAM berjaya mengebom sebuah pos tentera zionis.

Jelas kenyataan ketenteraan AL-QASSAM, pada jam 06.20 petang(05.20 petang, Mesir), pejuang berjaya mengebom pos tentera 'Isnad Sufa' dengan roket 'Al-Qassam'.

"Apabila kami dari pejuang AL-QASSAM telah mengumumkan bahawa kami berpegang teguh dengan misi jihad, maka pejuang kami telah bersedia dengan apa yang kami miliki bagi membalas serangan zionis dan menghadang tindakan bodoh dari perompak," jelas AL-QASSAM.

Tambah pejuang Palestin itu lagi, "Mesej AL-QASSAM yang disampaikan kepada zionis pada hari ini betul-betul jelas, bahawa selepas dari hari ini, kami tidak akan membiarkan kamu menindas masyarakat Palestin, dan ketahui AL-QASSAM hari ini adalah lebih gagah dan kukuh berbanding hari semalam, ia akan lebih kuat pada hari mendatang dan melangkah demi selangkah penuh yakin ke arah membebaskan tanah Palestin, dari daratan sehinggalah ke lautannya..insya Allah."

AL-QASSAM turut mengucapkan takziah ke atas seorang pejuangnya yang syahid dalam pengeboman zionis petang tadi di kawasan As-Shaukah, timur Rafah, selatan Semenanjung Gaza setelahmana menjalankan misi agung dan mulia.

Jelas AL-QASSAM, pejuangnya, as-syahid Saleh At-Turabain, 38 berasal dari bandar Rafah telah menemui Allah Ta'ala. Sumber 07/04/2011, web berita safa.ps dan web rasmi penerangan AL-QASSAM

Rakaman gambar bas yang menjadi sasaran serangan roket Al-Qassam


Read more...

Zionis serang lagi Gaza

GAZA - Rejim zionis terus mengasak serangannya ke Gaza. Terkini, laporan pada jam 09.26 malam, Palestin/Mekah(08.26 malam, Mesir), pesawat rejim zionis menyerang semula kawasan terowong bawah tanah di Rafah. Disebutkan, zionis melancarkan dua serangan terbaru setelah beberapa jam menghentam Gaza sejak petang Khamis.

Sementara itu, kereta kebal zionis melepaskan tembakan meriam di timur Shuja'ieyah, menurut laporan pada jam 10.22 malam, Palestin/Mekah(09.22 malam, Mesir).

Pada jam 11.08, Palestin/Mekah(10.08 malam, Mesir), sebuah lagi terowong bawah tanah yang terletak di Hayyu Qashtah, selatan Rafah dibom pesawat zionis. Sumber 07/04/2011, web berita safa.ps

Read more...

[Terkini] Syahid, cedera dalam serangan sengit zionis

Laporan awal jam 03.36 petang, Palestin/Mekah
Jam 02.36 petang, Mesir
Jam 08.36 malam, waktu Malaysia

GAZA - Empat penduduk Palestin syahid, manakala puluhan lagi cedera dalam pengeboman zionis petang ini. Serangan zionis yang menyasarkan beberapa buah sasaran di Semenanjung Gaza(ada media menyebut Genting Gaza, Jalur Gaza).

Menurut saksi kejadian, tentera rejim zionis melepaskan lebih lima tembakan artileri(meriam) di sekitar markaz Keselamatan Dalam Negeri Palestin dan beberapa buah rumah penduduk di Hayyu Shuja'ieyah.

Gambar(Safa): As-syahid Munasarah, 60 ketika diusung pasukan penyelamat.

Selang beberapa detik, dua lagi penduduk Palestin cedera apabila kereta kebal zionis mengebom Jabaliyah, utara Semenanjung Gaza. Sumber perubatan mengesahkan kedua-dua mangsa telah dibawa ke hospital Kamal Udhwan untuk rawatan.

Setelah itu, sebuah lagi lokasi Abu Grad dan tempat peranginan di tenggara bandar Gaza turut dibom. Tambahan lagi, sebuah lokasi tentera di kawasan At-Tawwam yang terletak di barat bandar Gaza juga dibom, ekoran itu satu lagi peluru meriam gugur berhampiran timur perlintasan Al-Mintar. Tidak ada laporan mengenai kecederaan.

Menurut saksi lagi, helikopter rejim zionis melepaskan tembakan mesingan ke arah beberapa buah rumpah penduduk di Hayyu Shuja'ieyah. Waktu yang sama, peluru meriam zionis gugur pula di lokasi Abu Grad, tenggara Gaza.

Tambah saksi lagi kepada agensi berita 'Safa', bot-bot laju tentera laut zionis mara dengan tiba-tiba di persisiran laut Gaza tengah(Pertengahan Gaza).

Menjelang beberapa detik, pesawat pengintip tanpa pemandu mengebom daerah Bet Lahiya, utara Gaza. Seorang lagi penduduk di Shuja'ieyah cedera dalam pengeboman terbaru.

Sasaran di selatan

Kejadian pengeboman yang menyasarkan sebuah Masjid At-Taqwa di Hayyu Jradat, timur bandar Rafah telah mengakibatkan dua penduduk syahid, manakala 17 cedera.

Pemberita 'Safa' berkata, mangsa yang syahid, Musab Muhammaf Sufi, 18 dan Muhammad Iyadah Al-Mahmum, 22.

Sejurus selepas kejadian, beberapa lagi peluru meriam kereta kebal zionis gugur di sekitar Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza(tidak beropasi), timur Rafah.

Menurut pemberita Safa, 13 penduduk termasuk seorang pemandu ambulan cedera dalam beberapa serangan berterusan di sekitar Lapangan Terbang Gaza. Seiring serangan ini, tentera rejim zionis yang berpengkalan sementara di garisan sempadan melepaskan tembakan ke arah ambulan yang sedang berkejar-kejaran mendapatkan penduduk yang cedera. Dilaporkan, kereta ambulan mengalami kerosakan teruk, manakala pemandunya parah.

Di Qararah, pemberita Safa menyebut pasukan penyelamat memindahkan seorang kanak-kanak yang tercedera akibat tiga serangan meriam di timur daerah.

Gambar(Safa): Salah seorang mangsa yang cedera.

Lagi seorang penduduk cedera apabila menara kawalan tentera zionis yang bertentangan kawasna Syeikh Hamudah timur Qararah melepaskan tembakan ke arahnya.

Kereta kebal zionis mengebom pula bangsal pertanian di kawasan 'الزنة', timur Khan Yunus. Bagaimanapun, tidak ada sebarang kecederaan dilaporkan.

Sebuah rumah penduduk, Raed Qudaih yang terletak di timur daerah Qararah turut dibom dengan tiga serangan meriam kereta kebal zionis. Serangan tersebut mengakibatkan dua dari ahli keluarga saudara Raed cedera ringan.

Terkini, rejim zionis mengebom pula berhampiran hospital Syuhada Al-Aqsa di Der Balah, Gaza Tengah. Sumber tidak melaporkan sebarang kecederaan.

Setelah itu, empat buah terowong bawah tanah di selatan Rafah Gaza diserang pesawat tempur zionis, lantas mengakibatkan kemusnahan yang teruk.

Sebagaimana dijelaskan, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah, berkata, pengeboman zionis mengakibat tiga penduduk syahid, mereka, Mahmud Al-Munasarah, 60, Musab As-Sufi, 18, Saleh Turabain, 38 dan Muhammad Al-Mahmum, 22.

Tambah beliau, semua jumlah mangsa yang cedera mencapai jumlah 36 orang, di antaranya kanak-kanak, wanita hamil, pemandu ambulan dan wartawan.

Penangkis pesawat dan roket hadang serangan zionis

Jelas pemberita Safa, helikopter perang zionis yang berterbangan rendah di ruang udara dari beberapa buah daerah Khan Yunus sambil melepaskan tembakan mesingan terpaksa berundur dari ruang udara setelah dihadang penangkis udara pejuang Palestin.

Dalam laporan lain, kumpulan-kumpulan sayap bersenjata Palestin di Gaza membalas serangan zionis dengan mengebom beberapa buah lokasi rejim zionis yang berhampiran Gaza.

Kenyataan dari sayap tentera HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM, bahawa pejuangnya telah mengebom sebuah pos tentera Isnad Sufa. Berikutan dua serangan roket jenis 'Al-Qassam', rejim zionis mengakui bahawa sebuah rumah di Naqab mengalami kerosakan.

"Apabila kami dari pejuang AL-QASSAM telah mengumumkan bahawa kami berpegang teguh dengan misi jihad, maka pejuang kami telah bersedia dengan apa yang kami miliki bagi membalas serangan zionis dan menghadang tindakan bodoh dari perompak," jelas AL-QASSAM.

Selain itu, pejuang KATAIB SYAHID ABU ALI MUSTAFA turut melancarkan serangan peluru mortar 'hawn' ke Netivot. Seiring dengan mortar, dua serangan roket jenis 'tabah' dan dua roket jenis '107' ke atas Nehal Auz dan Miftahim di timur Semenanjung Gaza.

Sebelum itu, pejuang ini telah mengumumkan pihaknya melancarkan dua serangan peluru mortar 'hawn' 80mm ke atas pos kawalan tentera Al-Farahain di Khan Yunus. Pada waktu tengahari tadi(waktu Palestin), pejuang kumpulan ini menjadi sasaran pengeboman pesawat zionis, bagaimanapun mereka terselamat.

Namun, laporan dari pejuang itu mengatakan kumpulannya membuat keputusan yang tepat membantah dari sikap bertenang(gencatan senjata) dengan rejim penjajah. Ruang ini(tenang) telah diperalatkan zionis bagi meneruskan pembunuhannya ke atas kanak-kanak dan golongan tua.

Sebuah lagi kumpulan pejuang, KATAIB AL-MUQAWAMAH SHA'BIAH, berkata, 'pejuang Palestin berhak membalas penjenayahan yang dilakukan zionis', seraya itu, pejuang tersebut menyeru kepada semua sayap senjata agar meneruskan usaha yang benar ini serta menggempur rejim zionis dengan meningkatkan lagi serangan dari pihak pejuang.

KATAIB AL-MUQAWAMAH menggesa masyarakat Palestin berpadu tenaga di belakang sayap-sayap tentera pejuang Palestin serta memberi sokongan dengan mendoakan sepenuhnya kepada pejuang.

2 warga haram cedera

Tentangan sengit zionis di Gaza ekoran serangan peluru mortar yang mencederakan dua warga haram Israel. Lapor sumber, awal pagi tadi pesawat tempur zionis menyerang beberapa sasaran di Gaza.
_________________________________________________
Baca lagi:

4 serangan selepas 'si dengung' intip ruang udara Gaza

_________________________________________________

Menurut media Israel 'Jerusalem Post' versi hebrew, serangan peluru mortar hawn yang dilepaskan pejuang Palestin di Gaza gugur ke atas sebuah bas Israel. Lantas mencederakan pemandu dan seorang kanak-kanak yang dikatakan kritikal.

Gambar(Safa): Bas pengangkutan Israel yang terkena serangan roket.

Berikutan itu, ambulan Israel telah memindahkan mangsa yang tercedera ke hospital tentera 'Suruka'.

Sebaik serangan mortar, tentera rejim zionis terus membidas beberapa tentangan yang sengit ke Gaza.(laporan di atas)

Respon balas awal berhubung kecederaan yang dialami warga haram Israel, media Israel menukilkan bahawa Perdana Menteri Kerajaan zionis, Benjamin Netanyahu sedang memantau perkembangan terkini. Laporan utama berhubung serangan mortar turut dipersembahkan ketika pertemuan Netanyahu dengan Canselor Jerman, Angela Dorothea Merkel.

Netanyahu berkata sambil mempastikan kepada tetamu kehormat dari Jerman, bahawa Israel tidak dapat menerima pihaknya yang terdedah kepada serangan-serangan ini.

Sementara itu, Menteri Perang Zionis, Ehud Barak telah mengeluarkan perintah kepada Ketua-ketua tentera zionis agar membalas seberapa segera ekoran sebuah bas Israel yang terkena serangan mortar. Barak menuding ke arah HAMAS di Gaza dan mendakwa bahawa gerakan itu bertanggungjawab akibat dari serangan-serangan zionis ini. Sumber 07/04/2011, web berita safa.ps

Kemaskini akhir 8.00 malam, Mesir(02.00 pagi, 08/04/2011, Malaysia)

Read more...

Penutupan 'Abu Salem' bertujuan cekik penduduk Gaza

Laporan asal jam 12.08 tengahari, Palestin/Mekah
Jam 11.08 pagi, Mesir

GAZA - Kementerian Ekonomi Tanahair di Gaza menyatakan bahawa penutupan perlintasan(pintu sempadan) Karem Abu Salem hari Khamis(hari ini) hanyalah kesinambungan usaha dari pihak penjajah untuk mencekik penduduk Palestin di Semenanjung Gaza(ada media menyebut Genting Gaza, Jalur Gaza).

Peta: Kedudukan perlintasan Karem Abu Salem(Kerem Shalom) di selatan Gaza. Menurut perjanjian sempadan 2005, sempadan Rafah Gaza hanyalah dikhususkan untuk laluan keluar masuk penduduk Gaza, sama ada pelajar, pesakit, dan seumpamanya. Jika dibuka untuk kemasukan ubat hanyalah bergantung kepada satu-satu kes. Adapun pintu sempadan yang menghubung Gaza dengan Israel(tanah jajahan 1948) dikhususkan untuk perdagangan, kemasukan bahan-bahan mentah dan bahan binaan.

Keterangan rasmi Kementerian yang disampaikan kepada agensi berita 'Safa' berkata, tidak ada keperluan asasi yang sangat diperlukan penduduk dibawa masuk melalui pintu sempadan tersebut, apa yang didakwa penjajah dari dahulu hingga sekarang hanyalah pembohongan yang sengaja menyempitkan lagi krisis ekonomi.

Kementerian tersebut mendesak seberapa segera jawab balas dari Arab khususnya Mesir berhubung permintaan agar dibuka sempadan Rafah(Rafah Mesir-Rafah Gaza). Hal itu, pembukaan adalah kepada sektor perdagangan, import-eksport bagi memenuhi keperluan penduduk Gaza serta ransangan pertumbuhan ekonomi Palestin tanpa bergantung kepada penjajah.

Gambar bawah (arkib safa): Trak pengangkut barang di sempadan
pintu sempadan Karem Abu Salem.


Kenyataan itu turut menyatakan, melihat beberapa kesesuaian, saudara di Mesir telah menyatakan pentingnya membebaskan Gaza dari sekatan. Dan ianya bagi menghidupkan semula harapan masa hadapan ekonomi malah menyelamatkan ahli-ahli perniagaan Palestin dari telunjuk penjajah serta melenyapkan perasaan penduduk yang selama ini dieksploitasi. Sumber 07/04/2011, web berita safa.ps

Read more...

Penjajah tangkap 70 wanita, 80 lelaki Palestin

Laporan asal jam 08.08 pagi, Palestin/Mekah
Jam 07.08 pagi, Mesir

NABLUS - Tentera rejim penjajah terus melancarkan operasi ketenteraannya di daerah 'Awarta, selatan Nablus, utara Tebing Barat. Sehingga kini, sejumlah besar wanita dan lelaki Palestin telah ditangkap.

Menurut saksi kepada agensi berita 'Safa', tentera rejim penjajah telah menangkap lebih dari 70 penduduk Palestin dari kalangan wanita dan 80 lelaki. kesemua mereka yang ditangkap dibawa ke kem tentera Hawwara berhampiran Nablus.

Peta: Daerah 'Awarta, sumber google map.

Saksi menjelaskan lagi bahawa wanita yang ditangkap berusia dalam lingkungan 70 tahun ke atas dan remaja di bawah umur 18 tahun.

Kesemua yang ditangkap telah menjalani soal jawab, sejak awal pagi, sebahagian telah dibebaskan. Bagaimanapun, nasib sejumlah besar lagi dari mereka yang ditangkap tidak diketahui.

Operasi ketenteraan yang dilancarkan secara berleluasa bermula semalam. Seluruh daerah tersebut dikenakan perintah berkurung. Lebih dari itu, sesi pengajian di daerah berkenaan terganggu malah kesemua jalan masuk ke 'Awarta turut diadakan sekatan jalan.

Sehingga waktu ini, tentera rejim penjajah juga tidak membenarkan krew bulan sabit merah, wartawan dan pemberita memasuki daerah 'Awarta. Sumber 07/04/2011, web berita safa.ps

Read more...

4 serangan selepas 'si dengung' intip ruang udara Gaza

Laporan awal pada jam 12.11 pagi, Palestin/Mekah
Jam 11.11 malam(06/04/2011), waktu Mesir

GAZA - Rejim zionis melancarkan beberapa serangan bersiri awal pagi Khamis ke atas sasaran yang berlainan tempat di Semenanjung Gaza(ada media menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza).

Pemberita Safa melaporkan serangan pertama dari pesawat zionis jenis 'F-16' menyasarkan sebuah terowong bawah tanah di Hayyu Brazil yang terletak di selatan bandar Rafah.

Terowong yang digunakan menyeludup kereta itu hampir musnah teruk, ekoran itu, beberapa lagi buah terowong bawah tanah yang berhampiran turut terjejas. Bagaimanapun, tidak ada berlaku sebarang kecederaan.

Safa menjelaskan, pesawat tempur zionis mengebom terowong bawah tanah secara mengejut. Sebagaimana biasa, rejim zionis akan memaklumkan terlebih dahulu kepada pihak Mesir bagi memberi peringatan kepada Palestin dari operasi yang akan menyasarkan terowong bawah tanah. Namun serangan ini tidak diduga.

Serangan kedua, pesawat zionis menyerang sebuah rumah tidak berpenghuni di kawasan Al-Imarain yang berdekatan sekolah Tunis di Hayyu zaitun(Perumahan Zaitun), timur bandar Gaza.

Perumahan yang sama juga dalam serangan ketiga, pesawat zionis membedil sebuah rumah yang tidak berpenghuni berhampiran Masjid Mus'ab Bin Umair.

Berhubung kecederaan, jurucakap Jawatankuasa Tertinggi Bantuan Cemas di Gaza, Adham Abu Salmiah sehingga kini menafikan wujud sebarang luka parah dalam serangan zionis yang menyasarkan beberapa sasaran di bandar Gaza.

Sasaran dan serangan keempat, pesawat rejim zionis mengebom sebuah lagi terowong bawah tanah yang berhampiran pintu gerbang Salahuddin di Rafah. Serangan ini mengakibatkan seorang mangsa cedera ringan. Krew bomba telah membawa mangsa ke hospital untuk rawatan lanjut.

Si dengung intip ruang udara

Sejak beberapa jam dari petang tadi, pesawat pengintip zionis atau dikenali 'si dengung' di kalangan penduduk Palestin Gaza melintasi kerap di ruang udara Gaza.

Gelaran 'si dengung' dari penduduk Palestin kerana bunyinya yang mendesing kuat dan menimbulkan gangguan.
______________________________________________
Pautan lain:

Antara jenis pesawat pengintip yang dibangunkan oleh rejim zionis
______________________________________________

Berita semalam turut melaporkan hal yang sama, semalam dan beberapa hari yang lalu si dengung kerap berlegar-legar di udara Gaza.

Gambar: Sebuah pesawat pengintip tanpa pemandu yang berjaya dijatuhkan pejuang Palestin, sayap tentera HAMAS(KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM) beberapa tahun yang lalu.

Berhubung situasi itu, menukil dari laporan berita semalam, sumber keamanan di Gaza berkata, Badan-badan Keselamatan Kementerian Dalam Negeri Palestin di Gaza telah mengambil langkah siap sedia kemungkinan jangkaan sebarang serangan zionis. Keadaan tersebut sebagaimana sewaktu serangan udara yang dilancarkan zionis di awal permulaan perang pada 26 bulan yang lalu(perang Gaza akhir 2008 - awal 2009).

Menurut saksi kepada agensi berita Safa, pesawat-pesawat pengintip yang dilengkapi peluru berterbangan rendah di ruang udara Gaza.

Gambar: Saiz model tertentu pesawat pengintip tanpa pemandu.

Jentera udara senjata utama

Rejim zionis memiliki rentak yang termaju dengan teknologi yang dimiliki apabila dapat membangunkan sistem perisikan(pengintipan) dengan terciptanya pesawat tanpa pemandu. Model tertentu dari pesawat pengintip tanpa pemandu mampu melancarkan serangan dri udara dengan peluru yang dikendong. Ketika perang Gaza yang lalu, jentera udara zionis menjadi senjata utama melancarkan serangan di pelusuk Gaza.

Ketika pihak MAP melawat mangsa-mangsa perang di hospital, kebanyakannya adalah mangsa serangan dari pesawat pengintip tanpa pemandu, malah mengikut cerita seorang awam di Gaza, bahawa saudaranya syahid akibat diserang pesawat tanpa pemandu meskipun mangsa ketika itu berada di perhentian bas tanpa memegang apa-apa bentuk senjata. Sumber 07/04/2011, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS