الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Tentera penjajah tangkap 12 Palestin di Tebing Barat

07 Mac 2012

Laporan jam 08:05 pagi, waktu Palestin
Jam 08:05 pagi, waktu Mesir

TEBING BARAT - Sewaktu operasi serbuan yang meliputi beberapa wilayah di Tebing Barat awal pagi ini(Rabu, 07/03/2012), tentera penjajah telah menangkap seramai 12 orang penduduk Palestin.

Sumber dari siaran radio Israel versi hebrew dan web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) berkata, penduduk-penduduk Palestin yang ditangkap meliputi wilayah Ramallah, Khalil, Betlehem, Nablus, dan Qalqiliah. Kesemuanya telah dibawa ke badan keselamatan penjajah untuk soal siasat.

Dakwa lagi, penduduk Palestin yang ditangkap itu dikatakan terjebak dalam operasi menyerang kepentingan-kepentingan Israel.

Tangkap 13 penduduk Palestin

Tambahan dari berita semalam, seramai 13 penduduk Palestin telah ditangkap oleh tentera penjajah dalam situasi yang sama sepertimana operasi serbuan awal pagi ini. Beberapa buah rumah Palestin turut digeledah.

Menurut Muhammad Iyad Audh, jurucakap rasmi Jawatankuasa Rakyat Menentang Penempatan, tentera penjajah yang menyerbu ke daerah Bayt Umar awal pagi semalam telah menangkap 3 remaja Palestin bawah umur, salah seorang darinya berusia 15 tahun. Sumber 07/03/2012, web berita Paltimes.net dan web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS