الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Nelayan Gaza jadi sasaran bot laju zionis

24 November 2011

Laporan jam 05:55 malam, waktu Palestin(Semenanjung Gaza)
Jam 05:55 malam, waktu Mesir

RAFAH - Bot-bot laju tentera laut zionis yang berada di persisiran laut bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza telah melepaskan tembakan senjata berat ke arah bot-bot nelayan Palestin.

Menurut pemberita SAFA, bot-bot laju zionis bertindak melepaskan tembakan dari jarak dekat ke arah bot-bot nelayan di persisiran laut bandar Rafah, lantas nelayan Palestin terpaksa bergegas meninggalkan lokasi berkenaan.

Sehingga laporan ini diterbitkan, sumber menyebut tidak sebarang laporan mengenai kemalangan jiwa di kalangan nelayan Palestin.

Sebagaimana disebutkan, para nelayan Palestin di laut Gaza boleh dikatakan hampir setiap hari diancam bot-bot tentera laut zionis yang bertebaran di sepanjang persisiran laut Semenanjung Gaza. Kesan dari cengkaman ini pernah ada laporan menyebut nelayan Palestin cedera, di samping kerosakan harta benda(bot nelayan/sampan). Sumber 24/11/2011, web berita Safa.ps

Read more...

Demontrasi Mesir 23/11/2011

TERKINI - Jam 07:00 malam, waktu Mesir. Ketegangan kembali semula di Dataran Tahrir setelah beberapa jam keadaan dihuni tenang sambil berwaspada setelahmana campurtangan dari ulamak Al-Azhar menenangkan keadaan. Sumber berita AL-JAZEERAH

TERKINI - Menjelang pertengahan malam, Menteri Dalam Negeri, Mansour Al-Esawy memberi cadangan kepada Majlis Tertinggi Angkatan Tentera meminta supaya pilihanraya parlimen peringkat pertama ditunda disebabkan keadaan tegang yang berlaku di Dataran Tahrir. Tambahan pula, pertempuran sengit meledak di Jalan Muhamad Mahmud yang menghala ke bangunan Kementerian Dalam Negeri.

Lebih terbaru telah kedengaran gesaan untuk mengadakan lagi 'Himpunan Juta yang baru' di Dataran Tahrir pada hari Jumaat akan datang.
______________________________________
Capaian lagi:


Sumber klip di atas, youtube.com

Al Jazeera Mubasher Misr
Demontrasi Mesir 21-22/11/2011
______________________________________

Berhubung ketegangan yang timbul, Syeikhul Azhar Ahmad Taib meletakkan tanggungjawab kepada pihak polis dan tentera bagi menghentikan kekacauan di Dataran Tahrir. Beliau menyeru ketua-ketua polis agar keluarkan arahan supaya hentikan tembakan yang dihala ke arah para penunjuk perasaan. Beliau juga mendesak pihak tentera bertindak menghalang sebarang pertempuran sesama masyarakat.

Sepanjang Kemarahan Rakyat Di Dataran Tahrir


*Laporan mengenai demontrasi ini hanyalah bersandarkan kepada maklumat yang terhad. Selanjutnya, sila lawati WeCare4Islam

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS