الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Roket serang Ushkul, SARAYA serang tentera zionis

07 Disember 2010

AL-QUDS, - Web berita 'Yediot Ahronout' Israel melaporkan malam ini bahawa dua serangan roket mortar gugur di barat Naqab, tanah jajahan 1948.

Sumber tersebut menjelaskan dua serangan roket dilancarkan dari Semenanjung Gaza menuju ke Kibbutz Sa'ad(penempatan haram zionis) yang bertentangan dengan sempadan tanah Gaza, lalu gugur dan meletup di sebuah tanah lapang di Ushkul(barat Naqab, tanah jajahan 1948).

Jelas media Israel itu lagi, serangan roket tidak mendatangkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda.

SARAYA serang tentera zionis

Sementara itu, kumpulan pejuang dari SARAYA AL-QUDS(sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI) mengumumkan bahawa pihaknya melancarkan beberapa serangan peluru mortar ke arah jentera perang rejim zionis di pertengahan Semenanjung Gaza.

Sumber peta. Kedudukan Qadi Salqa(وادي السلقا) di pertengahan Semenanjung Gaza.

Jelas SARAYA AL-QUDS, unit pertahanannya telah berupaya melancarkan beberapa serangan mortar ke arah jentera-jentera perang rejim zionis yang berkumpul di sekitar pintu gerbang An-Namr, timur Wadi Salqa terletak di pertengahan Semenanjung Gaza.

Selepas itu, SARAYA AL-QUDS turut bertempur dengan tentera rejim zionis berdekatan dengan pintu gerbang Kissufim. Sumber 07/12/2010, web berita safa.ps

Read more...

Zionis lancar serangan gempa

GAZA - Pesawat tempur rejim zionis telah melancarkan beberapa serangan gempa petang tadi yang mengakibatkan kedengaran letupan yang amat kuat.

Sumber keselamatan berkata, beberapa buah pesawat tempur zionis berlegar-legar dengan kerap di ruang udara Gaza sementara kawasan di sempadan timur dan utara Gaza turut kelihatan pergerakan beberapa buah jentera perang zionis.

Jelas sumber dari web berita Safa, semalam berlaku pertempuran bersenjata antara pejuang Palestin dengan sepasukan tentera rejim zionis yang menceroboh timur Mukhayyam El-Buraij. Tentera rejim berundur dari Gaza setelah bertempur dengan pejuang dan sempat melancarkan beberapa serangan artileri ke atas beberapa buah binaan yang dimiliki penduduk.

Dalam masa yang sama, sejumlah buah lagi jentera perang zionis turut menceroboh di sekitar perlintasan Kissufim dan menembak ke arah beberapa buah rumah penduduk Gaza. Sumber 07/12/2010, web berita safa.ps

Read more...

Jentera perang zionis ceroboh Gaza

GAZA - Kejadian pagi ini, beberapa buah jentera perang rejim zionis menceroboh pertengahan Gaza.

Menurut saksi, beberapa buah jentera perang zionis telah menceroboh di timur Mukhayyam El-Buraij yang terletak di pertengahan Gaza, namun secara terbatas. Jelas saksi, rejim zionis turut melepaskan tembakan dan kedengaran beberapa letupan dari segenap sudut.

Sumber peta, google map.

Semalam, pejuang Palestin mengumumkan telah mengebom sebuah kawasan di majilis daerah penempatan Israel di selatan tanah jajahan dengan serangan roket dan peluru mortar.

Berikutan itu, sepasukan unit tentera rejim zionis yang menceroboh timur El-Buraij semalam turut dibedil pejuang ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN(sayap tentera LIJAN MUQAWAMAH SHA'BIAH) dengan 3 serangan peluru mortar 100mm. Sumber 07/12/2010, web berita maannews.net

Read more...

Israel: Tempat solat al-marwaani Masjid Al-Aqsa akan runtuhLaporan berita: Ilyas Karam
Sumber klip berita, aljazeerah


Pegawai Jabatan Pertahanan Dalam Negeri Israel di Al-Quds, Kolonel Hen Lifni mengatakan tempat solat al-marwaani di Masjid Al-Aqsa akan runtuh, seterusnya meledak keseluruhan bandar Al-Quds.

Tambah Kolonel Lifni, pasukan bomba Israel dalam keadaan siap sedia setiap kali ribuan jemaah Palestin menunaikan solat berikutan khuatir berlaku runtuhan di lokasi berkenaan.

Menurut sumber dari Al-Jazeerah.net, wakil pihak tentera dan Kerajaan Israel(rejim zionis/penjajah) enggan mengulas mengenai kenyataan Kolonel Lifni.

Gambar: Masjid Al-Aqsa

Pengerusi Akademi Sains dan Arkeologi Al-Aqsa, Najih Bekeirat berkata, penyebaran di sebalik berita ini adanya dua tujuan. Pertama; Israel mahu meneruskan kerja penggalian yang membawa kepada keruntuhan tempat solat di bahagian al-marwaani dan qibla malah kesan penggalian akan membawa keruntuhan yang lebih besar ke atas bangunan-bangunan yang berdekatan dengan Masjid Al-Aqsa.

Tambah beliau lagi, tujuan kedua yang dapat digambarkan; iaitu mahu menghalau dan menakutkan orang Islam dari berada di kawasan solat al-marwaani.

Berhubung tersebarnya berita ini, seorang dari anggota Knesset yang mewakili At-Tajammuk Al-Watani Al-Demokrati(التجمع الوطني الديمقرطي), Jamal Zuhaliqah memberi cadangan menyeru Panitia Kaji Selidik Binaan yang berkelayakan di peringkat antarabangsa agar memeriksa binaan masjid kerana Al-Aqsa benar-benar dalam bahaya.

Jelas Zuhaliqah, selama 1500 tahun Al-Aqsa berdiri teguh tetapi masa ini Al-Aqsa ditimpa bahaya disebabkan gegaran-gegaran dari bawah bumi.

Kawasan solat al-marwaani yang dibaik pulih Waqaf Islamiah telah dibuka semula pada tahun 1996 setelahmana diperbesarkan untuk membolehkan 5000 jemaah menunaikan solat. Demikian itu menimbulkan ketidapuasan di pihak penjajah yang menuduh Waqaf Islamiah menyingkirkan batu-bata tanah mengandungi kesan artifak sejarah. Sumber 07/12/2010, web berita Al-Jazeerah.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS