الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

ABU ALI tembak tentera zionis

11 Disember 2010

GAZA - Sayap tentera kepada JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN, iaitu kumpulan pejuang ABU ALI MUSTAFA memaklumkan pihaknya telah menembak tepat ke atas seorang tentera zionis di barat laut Bet Lahiya, utara Semenanjung Gaza.

Peta: Semenanjung Gaza, klik untuk besarkan. Laporan asal.

ABU ALI dalam kenyataan rasminya yang disampaikan kepada pemberita 'Safa' berkata, seorang dari tentera rejim zionis telah ditembak dengan senapang penembak tepat di garisan sempadan. Jelas ABU ALI lagi, tembak tepat yang dilakukan ini sempena ulang tahun penubuhan JABHAH SHA'BIAH ke-43.

Kenyataan itu menjelaskan lagi, pejuang dari unit penembak tepat ABU ALI berjaya menembak seorang tentera rejim zionis yang ketika itu berada di atas kereta kebal di garisan sempadan kawasan dari arah utara Semenanjung Gaza.

Gambar(safa): Pejuang-pejuang Palestin dari kumpulan bersenjata ABU ALI MUSTAFA ketika mempamerkan perbarisan sempena upacara rasmi.

ABU ALI MUSTAFA menyatakan tetap berpegang teguh dengan jalan penentangan serta menghadang tindakan penjajahan zionis. Tegas ABU ALI, operasi menembak tepat ini juga adalah serang balas sebagaimana biasa ke atas jenayah yang dilakukan rejim zionis secara terus-menerus terhadap penduduk Palestin.

Zionis tembak penduduk Palestin

Gambar(arkib safa): Sekumpulan penduduk Palestin yang bekerja mengutip kepingan besi dan sisa runtuhan. Laporan asal, klik di sini.

Lagi laporan pada waktu tengahari ini menghebahkan bahawa seorang penduduk Palestin yang bekerja mengutip kepingan besi di barat laut Bet Lahiya terkena tembakan zionis. Mangsa ketika itu sedang mengumpul kepingan besi bersama dengan puluhan penduduk Palestin yang lain.

Jurucakap Panitia Tertinggi Bantuan Kecemasan, Adham Abu Salmiah menjelaskan kejadian tersebut kepada agensi berita Safa, berkata, tentera-tentera rejim zionis melepaskan tembakan ke arah sekumpulan penduduk Palestin yang mengumpul kepingan besi, lalu seorang dari mereka tercedera di bahagian kakinya akibat terkena tembakan itu.

Dijelaskan, mangsa yang cedera telah dibawa ke hospital Syahid Kamal Udhwan di Bet Lahiya untuk rawatan lanjut. Kecederaan yang dialaminya disifatkan pertengahan. Sumber 11/12/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS