الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

US tetap beri sokongan kepada Israel

19 April 2010

Menteri Luar Amerika Syarikat(US), Hillary Clinton berkata, 'US tidak akan meragui sokongannya kepada Israel malah akan melindungi Israel'.

Kenyataan tersebut mengakui bahawa hubungan US dengan Israel tidak terkesan berikutan pendirian Kerajaan Israel yang diketuai Benjamin Netanyahu mengenai penempatan Israel.

Menurut Clinton dalam kenyataannya semalam yang bermulanya perayaan mengingati penubuhan Israel tahun ke-62, bahawa secara peribadinya Clinton memberi komitmen yang mendalam kepada Israel. Begitu juga, Presiden Barack Obama.

Clinton mengungkapkan perayaan sebegini adalah peluang bagi memperingati pencapaian Israel berhubung apa yang menimpanya malah Israel berjaya menyatukan bangsanya. Clinton juga menyebut, masa yang diambil oleh bekas Presiden Amerika, Harry Thruman pada tahun 1948 membuat pengiktirafan penubuhan Israel hanyalah 11 minit selepas Israel mengumumkan penubuhan Negaranya.

__________________________________________

Fakta: Wakil tertinggi British beredar meninggalkan Al-Quds dan pulang ke Britain pada 14/05/1948 sebagai permulaan mengiktiraf Negara Israel pada hari berikutnya. Tetapi, Yahudi tidak menunggu tarikh 15/05/1948, bahkan David Ben Gurion dengan seberapa segera terus mengumumkan penubuhan Negara Israel selepas jam 4(selepas zohor) di Tel-Aviv setelah wakil British bertindak sedemikian.

Selepas 11 minit Negara Israel diumumkan, Harry Thruman yang menjadi Presiden Amerika waktu itu mengiktiraf penubuhan Israel. Rujukan: Dr. Tareq Suweidan, 'Palestin..gambaran sejarah', m/s 274
__________________________________________


Dalam kenyataannya, Clinton menyatakan pada hari ini Israel berhadapan dengan ancaman yang cukup besar dalam sejarahnya. Lantaran itu, pentadbiran US yakin amat perlu perdamaian secara menyeluruh dapat dicapai di Timur Tengah.

Sementara itu, Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel dalam kenyataannya pula berkata, Israel sentiasa menghulurkan tangan kepada jirannya demi perdamaian.

"Kajian dan pengalaman mengakui perdamaian tidak akan tercapai melainkan apabila Israel dibiarkan mempersiapkan kekuatannya", menurut Netanyahu ketika memberikan ucapan sempena perayaan tersebut. Sumber 19/04/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Read more...

Pejuang Alwiyah serang unit khas Israel

GAZA - ALWIYAH NASEER SALAHUDDIN, sebuah kumpulan pejuang Palestin yang merupakan sayap tentera kepada sebuah gerakan pertahanan rakyat mengumumkan bahawa satu unit dari kumpulannya yang berada di sempadan utara Gaza telah bertempur dengan satu unit khas tentera Israel yang menyelinap masuk di utara Gaza.

ALWIYAH dalam keterangan yang disampaikan kepada agensi berita menjelaskan, 'unit pejuang dari kumpulannya telah mengesan unit khas tentera Israel(infantry) yang cuba menyelinap masuk ke sebuah kawasan Zendah pada jam 1.10 pagi, dengan serta-merta pejuang ALWIYAH menyerang unit khas Israel dengan tembakan machine-gun dan beberapa jenis senjata ringan.

Dalam keterangan itu, pejuang ALWIYAH turut menyebut mesej yang ditujukan kepada penjajah.

"Kami ingin menyatakan kepada musuh kami zionis bahawa pejuang-pejuang kami sentiasa bersedia setiap masa dan waktu, malah dengan apa jenis senjata sekalipun beserta iman dan percaya kemenangan kepada mereka yang sabar, kami akan menghadang sebarang tentangan dan pencerobohan dari pihak tentera yang sentiasa kalah..insyaAllah", petikan dari keterangan ALWIYAH.

Tambah ALWIYAH lagi, 'Komander zionis dan tenteranya perlu tahu Gaza tidak mudah menjadi mangsa tetapi Gaza akan menjadi kubur kepada tentera kamu(zionis) dan tempat pelupusan jentera perang kamu..insyaAllah'. Sumber 19/04/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS