الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pertempuran meletus lagi

27 Jun 2010

06.11 petang, Palestin/Mesir : Sumber melaporkan, pertempuran antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah meletus lagi pada petang ini di kawasan Telaga Ayub, Silwan, selatan Masjid Al-Aqsa.

Sumber dari penduduk Palestin yang menyampaikan kepada agensi berita bahawa sejumlah dari penduduk Israel yang dikawal tentera pengawal sempadan penjajah melepaskan tembakan ke arah penduduk Palestin.

Sebagaimana yang dijangkakan, tentera penjajah akan menjalankan operasi penangkapan ke atas penduduk Palestin malam ini.

Laporan yang dinyatakan pada jam 08.45 pagi tadi, bahawa 20 penduduk Baitul Maqdis mengalami kecederaan akibat serangan tentera penjajah yang merempuh masuk ke pertengahan Silwan pada lewat malam semalam.

Sumber dari penduduk yang menyampaikan kepada agensi berita berkata, "pertempuran sengit telah meletus pada lewat malam semalam dan berlarutan sehingga awal subuh. Tentera penjajah yang merempuh masuk ke kawasan perumahan ini melepaskan tembakan secara rambang ke arah penduduk Baitul Maqdis sehingga mengakibatkan sebilangan dari mereka mengalami kecederaan."

Sebagaimana dijelaskan, sebilangan penduduk yang mengalami kecederaan itu akibat sesak nafas ekoran gas pemedih mata dan tembakan yang dilepaskan ke arah penduduk dan beberapa buah rumah. Malah ada penduduk Palestin yang mengalami kecederaan ringan akibat ditembak dengan peluru getah. Sumber 27/06/2010, web berita safa.ps

Read more...

Karikatur: Demam Piala Dunia, penentang menjadi sasaran, undang-undang kacau-bilau


Sumber karikatur, Al-Jazeerah

Ketika dunia dilanda berbagai-bagai krisis, perang, krisis ekonomi global dan kebuluran. Hanya demam Piala Dunia membuatkan ia tenang seketika.

Sumber karikatur, Al-Jazeerah

Golongan yang bangkit melawan zionis sedikit pun tidak dilindungi malah kerap kali kenyataan rasmi beliau menjadi penyumbang meningkatnya tekanan kepada pejuang-pejuang.

Sumber karikatur, Al-Jazeerah

Undang-undang Antarabangsa menjadi kacau-bilau akibat sentuhan zionis

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS