الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin di G8

09 Julai 2009

Utusan keamanan Mesir di Ramallah


Menurut sumber, utusan dari pihak keamanan Mesir tiba di Ramallah hari ini.

Semalam, delegasi utusan tersebut berada di Damshik bertemu dengan wakil-wakil tertinggi Kumppulan-kumpulan Pembebasan Palestin (yang berada di luar tanah Palestin) di Syria.
Sumber 09/07/09, berita Al-Jazeerah


G8 gesa buka sempadan Semenanjung Gaza, Silvio sokong ekonomi Palestin


Persidangan G8 (kumpulan lapan Negara) yang sedang berlangsung pada 8-10 Julai 2009 di Itali menumpukan kepada perbincangan utama yang me
landa dunia. Sebagaimana yang dilaporkan, perbincangan dalam persidangan G8 tertumpu kepada kedudukan ekonomi global, krisis ekonomi, perubahan iklim dan pemanasan global.

Selain itu, perbincangan dalam persidangan G8 juga akan menyentuh tentang pembangunan. G8 yang diadakan di Itali di anggotai lapan buah Negara, iaitu Amerika Syarikat, Itali, Jepun, Jerman, Kanada, Perancis, Russia, dan United Kingdom.

Pada hari pertama persidangan G8 berlangsung, mereka bersetuju untuk menyelesaikan beberapa permasalahan dari sudut diplomasi/politik dengan mengadakan rundingan khusus dalam tempoh dua bulan sebelum memutuskan ketetapan yang baru.

Selain menyentuh menyebut tentang program nuklear Iran, turut digesa agar dibukakan segera sempadan yang menghubungi dengan Semenanjung Gaza. Dari sudut ekonomi pula, Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi mengumumkan pelancaran pelan utama bagi menyokong ekonomi Palestin.

Gambar : dari kiri,
Silvio Berlusconi (Perdana Menteri Itali) dan Barrack Obama (Presiden Amerika Syarikat) ketika dalam persidangan G8

Sumber memetik laporan dari sebuah akhbar Itali, berkata Berlusconi yang memberi cadangan bagi menumbuhkan sebuah kumpulan bantuan yang disertai pihak tertentu bagi menjamin kemasukan untuk ekonomi Palestin.

Dengan demikian itu, cadangan Berlusconim juga hampir dengan kenyataan Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel.
Sumber 09/07/09, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Nota : Sempadan Semenanjung Gaza hanya disebut secara umum tanpa ditentukan sama ada sempadan yang menghubungkan antara Semenanjung Gaza dengan Israel atau Sempadan Rafah; Mesir dengan Semenanjung Gaza.

Rujukan lain :


1) G8 [kumpulan lapan Negara] (
wikipedia, bahasa melayu)
2) G8 [kumpulan lapan Negara] (
wikipedia, 8-10 Julai 2009, Itali)
2) Silvio Berlusconi (wikipedia,
bahasa melayu & bahasa english
)


Amus di Kaherah

Menurut sumber, Amus Gilad, pegawai di Kementerian Pertahanan Israel tiba di Kaherah hari ini. Dinyatakan, kunjungan Amus ke Kaherah untuk mengadakan perbincangan dengan wakil keamanan Mesir berhubung persepakatan gencatan senjata di Semenanjung Gaza dan rundingan pembebasan Gilad Shalit. Sumber 09/07/09, berita Al-Jazeerah


Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS