الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel dihantui serangan roket

26 September 2009

Terkini, jam 4.15 petang (Malaysia)/ 10.15 pagi (Palestin/Mesir): Pihak penjajah (Israel) memberikan taklimat keselamatan kepada warga Israel. Taklimat tersebut adalah rentetan sebagai persediaan menghadapi gelombang serangan roket kumpulan pejuang Palestin, JIHAD ISLAMI berikutan 3 pejuang dari SARAYA AL-QUDS(sayap tentera JIHAD ISLAMI yang syahid dalam satu serangan Israel semalam di Semenanjung Gaza semalam (25/09/09). Sumber 26/09/09, web berita Shehab.ps


Kemaskini jam 9.50 malam (Malaysia)/ 3.50 petang (Palestin/Mesir) : Sumber perubatan melaporkan bahawa 17 penduduk Palestin parah dalam satu kejadian serangan dari pihak penakluk (Israel). Dijelaskan, serangan Israel itu ketika penduduk mengiringi jenazah. Sumber 26/09/09, web berita Shehab.ps


3 pejuang SARAYA AL-QUDS syahid (sumber asal berita)

Sebuah kereta yang dinaiki 3 pejuang SARAYA AL-QUDS (sayap tentera kumpulan JIHAD ISLAMI) dibedil pesawat tempur Israel malam semalam di Hayyu Tufah, Gaza.

Berikutan kejadian itu, 3 pejuang tersebut syahid. Mereka ialah Kamil Dahduh, Mahmud Al-Bina dan Mohammad Marshud.

Berkata Mu'awiyah Husnain, Pengarah Am Bahagian Kecemasan di Kementerian Kesihatan kepada agensi berita bahawa mayat 3 pejuang itu dibawa ke hospital dalam keadaan serpihan kerana letupan yang kuat dari bedilan Israel.

Komander SARAYA AL-QUDS, Abu Ahmad menyatakan bahawa pengeboman yang dilancarkan Israel membuka peluang kepada kumpulan pejuangnya dan semua kumpulan pejuang bagi membalas permusuhan Israel.

"Pengeboman ini tidak akan berlaku jika tidak ada pertemuan Mahmoud Abbas dengan pihak penakluk", jelas beliau.

Tambah beliau lagi, pihaknya akan membalas segera serangan Israel itu. Sumber 26/09/09 jam 3.22 pagi, web berita Shehab.ps

Sumber terus melaporkan bahawa pihak Palestin melancarkan serangan roket buatan tempatan ke arah penempatan Israel, Ushkul.

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS