الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Seorang remaja Palestn syahid, Israel ceroboh Gaza

14 Mei 2010

RAMALLAH - Awal pagi tadi, seorang remaja Palestin, Aisar Yaseer Fawaz Zuraq, 16 syahid akibat ditembak oleh pelampau Israel di kawasan Wadi Haramiah, Bir Zeit, Ramallah, Tebing Barat.

Menurut sumber media Palestin bahawa mayat remaja itu ditemui selepas 3 jam meninggal dunia. Setelah itu, mayat Aisar dibawa ke hospital Kerajaan di Ramallah. Dijelaskan, mangsa ditembak dari bahagian belakang dan didapati peluru menembusi jantungnya.

Sumber dari remaja lain yang menyaksikan kejadian itu berkata, pelampau Israel melepaskan tembakan ke arah Aisar ketika berada di kawasan tanah tinggi berdekatan Wadi Haramiah. Tembakan tersebut mengakibatkan Aisar syahid.

Sementara itu, sumber melaporkan beberapa buah jentera perang Israel menceroboh berskala terhad di Hayyu Nahdhah timur Rafah juga awal pagi tadi.

Menurut saksi, 8 buah kereta kebal yang mengiringi 4 buah jentolak dan 2 buah kenderaan pengangkut tentera telah menceroboh beberapa ratus meter ke dalam kawasan Palestin di Hayyu Nahdhah, timur Rafah sambil melepaskan tembakan.

Saksi turut berkata, mereka terdengar bunyi letupan yang kuat dari arah garisan sempadan sebelum Israel menambah bilangan sokongan ketenteraannya dalam kawasan garisan sempadan berdekatan sempadan Sufa malah turut diekori 4 buah helikopter yang mengawal dari udara.

Kedengaran berita bahawa pejuang Palestin meletupkan peledak berhampiran jip tentera Israel yang menjalankan rondaan di garisan sempadan.

Sebagaimana dinyatakan web berita 'Yediot Ahronout' Israel melaporkan, 2 pejuang Palestin telah meletupkan peledak berdekatan salah satu peronda Israel di selatan Gaza. Bagaimanapun, tiada laporan mengenai kemusnahan harta benda mahupun parah. Sumber 14/05/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita safa.ps

Read more...

Memori Nakbah


Merempat di tanah air sendiri. Masih belum wujud Negara hingga kini, hanya ada sebuah tanah usang yang sedang ditarah oleh penjajah serta pelampau-pelampaunya.
Satu titik hitam dan saat malang menimpa penduduk Palestin
tika khilafah dilenyapkan, saat rancaknya perancangan komplot dan konspirasi antarabangsa
[[ NAKBAH PALESTIN 1948 ]]
14-15 Mei 1948 ada sejarahnya
kini, apakah ia kan menjadi milik Palestin meskipun taburan janji seperti tebaran peluru dipersembahkan kepada Palestin?

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS