الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Projek pembinaan tidak pernah dibekukan - Yishai

29 Ogos 2010

[ Laporan dari media Israel ]

Yishai(gambar) memberitahu kepada akhbar harian 'Shas' pihaknya telah menjelaskan pendirian Israel kepada Amerika Syarikat(US) mengenai perancangan dan usaha merancakkan lagi kerja-kerja dan projek pembinaan penempatan Yahudi di ibu kota, Al-Quds.
_________________________

Menteri Dalam Negeri Israel, Eli Yishai membuat penjelasan pada hari Khamis lalu bahawa Israel tidak bersetuju untuk membekukan kerja-kerja pembinaan di Jerusalam(Al-Quds).

Tidak ada dan tidak pernah membekukan kerja-kerja pembinaan di Jerusalam, dan tidak akan pernah berlaku pembekuan itu di sana.”

Yishai berkata lagi, pernah wujud ketegangan dengan pentadbiran US ketika kunjungan Naib Presiden US, Joe Biden ke Israel pada Mac lalu dalam masa yang sama 1,600 unit perumahan yang baru telah diluluskan pembinaannya di timur Jerusalem.

Yishai yang mengetuai parti Shas ultra-ortodoks, memberitahu akhbar bahawa isu tersebut tidak akan dibangkitkan semasa kunjungan pegawai senior Amerika ke Israel nanti.

Menteri Dalam Negeri itu turut mengungkapkan hasratnya mahu merancakkan lagi perancangan dan pembinaan di seluruh tanah Israel terutamanya di Jerusalam. Jelas Yishai, penduduk Israel di bandar itu mengalami krisis penempatan yang serius serta memaksa mereka meninggalkan bandar tersebut.

Kami akan terus membina penempatan di seluruh tempat di tanah air Yahudi ini. Berhubung hal ini, pengesahan itu telah dibuat kepada kawan-kawan dan sekutu kami, Amerika”, kata Yishai.

Tambah Yishai bahawa pihaknya sudah mengarahkan Jabatan Perancang dan Pembinaan Jerusalem untuk berkumpul selepas beberapa kali sesi penangguhan bagi membincangkan pembaharuan kerja-kerja pembinaan di Wilayah Arab Shoafat(Shu'fat).

Kenyataan Yishai ini dikeluarkan sehari selepas Jabatan Luar Negara US memberi amaran kepada penduduk Palestin dan Israel agar tidak mengambil sebarang tindakan yang boleh membangkitkan ketegangan di Jerusalem.

Sepertimana yang telah kami katakan, jika ada mana-mana pihak mengambil tindakan semasa rapat umum yang kami adakan, kami akan bertindak untuk menahan mereka yang bertanggungjawab dan akan memastikan rundingan itu terus berjalan," kata seorang wakil daripada Jabatan Luar Negeri.

Pihak Jabatan Luar Negeri menegaskan pendirian US ke atas Jerusalem dan menyatakan kepatuhan mereka semasa rundingan tidak lansung antara Palestin dan Israel mencapai kemajuan.

Dasar kami berhubung Jerusalam tidak akan berubah. Status Jerusalam adalah satu isu yang sepatutnya diselesaikan dalam rundingan status kekal antara pihak-pihak tertentu. Hal ini adalah untuk menegaskan kepentingan yang bakal mewujudkan kemajuan, kesannya dapat meneruskan lagi perbincangan bagi membolehkan pihak-pihak terbabit berpindah kepada rundingan secara bersemuka. Berikutan itu, permasalahan dalam setiap hal berkenaan dan isu lain dapat diselesaikan sekaligus," kata pegawai US. Sumber 29/08/2010, web berita Haaretz.com(Israel)

Pihak MAP mohon maaf, jika entri terkini, kami memuatkan laporan penuh dari sebuah media Israel menimbulkan ketidakpuasan hati. Tiada niat untuk menyentuh sensitiviti kita semua, akan tetapi ia berkait dengan rundingan damai secara bersemuka yang akan diadakan semula antara Israel dengan kumpulan perunding Palestin Ramallah yang mendapat tentangan kuat dari dalaman Palestin agar tidak meneruskan rundingan ini.

Read more...

Mashaal bincang dengan Amir Qatar

DOHA - Ketua Biro Politik HAMAS, Khaled Mashaal mengadakan lawatan rasmi ke Negara Qatar bagi mendapatkan penelitian berhubung perkembangan terkini isu-isu Palestin bersama pemimpin politik Doha.

Gambar(arkib): Amir Qatar, kanan dan Khaled Mashaal, kiri ketika pertemuan yang lalu.

Kunjungan Mashaal ke Doha adalah ketikamana pengumuman mengenai pelancaran rundingan damai secara bersemuka antara perunding Palestin dengan Israel pada 2 September akan datang di Washington, Amerika Syarikat(US).

Sumber media rasmi Qatar menyebut sebagaimana yang dilaporkan oleh akhbar 'Al-Sharq' Qatar bahawa Amir Negara Qatar, Syeikh Hamad Bin Khalifah II telah mengadakan pertemuan dengan Khaled Mashaal semalam.

Dalam pertemuan tersebut, Mashaal mengemukakan kepada Amir Qatar beberapa isu dan perkembangan terkini dalam arena politik Palestin. Namun, media rasmi Qatar tidak memperincikan perbincangan antara kedua belah pihak. Sumber 29/08/2010, web berita safa.ps

Read more...

50 tentera rejim zionis serbu timur Gaza

GAZA - Tiga pejuang dari kumpulan SARAYA AL-QUDS, sayap tentera gerakan JIHAD ISLAMI mengalami kecederaan dalam satu pertempuran dengan tentera rejim zionis semalam di timur Mukhayyam El-Buraij, pertengahan Semenanjung Gaza.

Gambar: Logo gerakan JIHAD ISLAMI PALESTIN.

Pemberita dari agensi 'Safa' melaporkan bahawa pertempuran itu meletus setelah unit tentera dari SARAYA AL-QUDS menghadang satu batalion tentera unit khas rejim zionis yang melepasi masuk ke sebahagian kawasan Mukhayyam berkenaan, iaitu di kawasan An-Nabhain dan Abu Khusah.

Safa menukilkan laporan dari sumber perubatan menyebut tiga pejuang Palestin mengalami kecederaan yang disifatkan, pertengahan dan luka ringan.

Peta(arkib): Di sebelah adalah peta Semenanjung Gaza. Bulatan merah adalah lokasi berlakunya pertempuran antara pejuang Palestin dengan tentera rejim zionis semalam.

Kejadian tersebut turut disahkan oleh seorang pejuang dari unit tentera SARAYA AL-QUDS yang dikenali Abu Islam kepaa agensi berita 'Safa' bahawa sekumpulan dari unit tenteranya memasang peledak di check-point laluan tentera zionis. Tanpa disangka satu batalion tentera rejim zionis dalam lingkungan 50 orang tentera muncul secara mengejut dalam jarak 100 meter memasuki ke timur El-Buraij yang diiringi beberapa buah jip tentera.

Abu Islam turut menyatakan bahawa beberapa buah pesawat zionis tanpa pemandu menyokong pergerakan tentera zionis dari udara serta membuat tinjauan secara kerap. Berikutan itu pejuang SARAYA AL-QUDS terpaksa berundur ke kawasan yang agak selamat berikutan khuatir menjadi sasaran serangan pesawat tanpa pemandu yang bertindak bila-bila masa jika dapat mengesan sebarang pergerakan pejuang-pejuang.

Tambah Abu Islam lagi, ketika unit tentera SARAYA AL-QUDS berundur, tentera-tentera zionis yang berpengkalan sementara di kawasan berkenaan melepaskan tembakan secara membabi-buta ke arah lokasi pejuang Palestin berada, sekaligus mengakibatkan tiga pejuang cedera di bahagian kaki.
Gambar(arkib): Pejuang SARAYA AL-QUDS ketika mengadakan kawalan di kawasan yang sering diceroboh masuk tentera rejim zionis. Gambar ini ketika perang al-Furqan pada awal 2009.

Ketiga-tiga pejuang yang cedera berjaya dipindahkan dari kawasan kejadian setelah tentera zionis berundur dan kembali masuk ke pos kawalan tentera yang terbesar, Kissufim. Dalam masa yang sama, pejuang-pejuang Palestin terselamat dari tembakan rambang dan diakui hal yang menimpa mereka adalah luarbiasa. Sumber 29/08/2010, web berita safa.ps

Read more...

Palestin kecam Persidangan Yahudi Antarabangsa akhir Ramadhan

Al-Quds

Berita semalam, Sabtu:

RAMALLAH - Pertubuhan Islam Masehi bagi mempertahankan kesucian Palestin hari ini mengecam perancangan pihak zionis Israel yang akan mengadakan Persidangan Yahudi Antarabangsa di bandar Al-Quds kali ke 14.

Persidangan tersebut pada hari selasa akan datang seiring hari-hari terakhir Ramadhan.

Setiausaha Agung pertubuhan tersebut, Hasan Khatir mengungkapkan dalam kenyataan akhbarnya bahawa Persidangan Yahudi seiring hari-hari terakhir Ramadhan itu telah menyentuh secara langsung sensitiviti keagamaan terhadap Palestin dan umat Islam secara umumnya.

Gambar(arkib): Kesan peyahudian rejim zionis di persekitaran Masjid Al-Aqsa.

Khatir turut memberi peringatan bahawa persidangan tersebut bukanlah semata-mata pertemuan pemimpin Yahudi antarabangsa, akan tetapi ia merupakan sebuah pertemuan yang merbahaya.

Beliau mengungkapkan sedemikian berikutan persidangan tersebut adalah perbincangan bagi menetapkan strategi pertahanan ke atas Isrel dari sudut luaran dan dalaman. Dinyatakan lagi, perbincangan Yahudi dari strategi tersebut membincangkan melalui modus-operandi(cara-cara) mengharungi perang elektronik untuk menghadapi gelombang kesamaran berhubung kewujudan dan pengiktirafan terhadap Israel di peringkat antarabangsa.

Setiausaha Agung Pertubuhan yang melindungi hak kesucian Palestin itu menyebut pertemuan pemimpin-pemimpin Yahudi dari seluruh dunia di bandar Al-Quds ketikamana ulamak-ulamak Islam tidak berupaya mengadakan walau satupun persidangan demi mempertahankan kesucian bandar. Beliau turut menggesa umat Islam termasuk Arab bertindak bagi melindungi bandar Al-Quds yang sedang diancam dengan komplot-komplot zionis. Sumber 28/08/2010, web berita Al-Quds Arabi(London)

Baca lagi:

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS