الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Palestin bangkit desak bebaskan Syeikh Khidhir

21 Februari 2012

Laporan jam 04:27 petang, waktu Palestin
Jam 04:27 petang, waktu Mesir

TEBING BARAT - Selepas waktu zohor, beberapa pertempuran meletus antara penduduk Palestin dengan tentera penjajah di bandar Betlehem dan di daerah Al-Khidhr, selatan Tebing Barat.

Menurut sumber tempatan kepada wakil agensi berita SAFA, tentera penjajah telah melepaskan bom gas dan bom bunyi(sound-bomb) ke arah pemuda-pemuda yang mengadakan bantahan penangkapan ke atas Khidhir Adnan, salah seorang pemimpin gerakan JIHAD ISLAMI.

Kini, Syeikh Khidhir Adnan masih meringkuk dalam tahanan tentera penjajah dan telah melebihi 66 hari mangsa meneruskan mogok lapar.

Di kawasan berhampiran Masjid بلال المسمى, puluhan mahasiswa universiti Betlehem melontar batu ke arah tentera penjajah sewaktu mereka mengadakan perarakan simpati terhadap Syeikh Khidhir Adnan.

Perarakan bantahan turut disahut dari penduduk Palestin di beberapa laluan dan jalan di bandar Betlehem, dan berakhir dengan mogok(rapat umum) berhampiran tembok pemisah yang berdekatan dengan Masjid Bilal.

Menurut seorang saksi kepada wakil berita agensi SAFA, tentera penjajah sengaja mengambil gambar(snapshot) wajah-wajah penunjuk perasaan. Demikian itu, penjajah mengungkapkan rasa bimbang dari sebarang operasi penangkapan ke atas penunjuk perasaan dan pelontar-pelontar batu.

Perarakan itu diadakan oleh Majlis Persatuan Mahasiswa Universiti Betlehem dan Gerakan Mahasiswi selepas penangguhan kelas di universiti. Mereka melaungkan beberapa slogan, salah satunya menuntut supaya Syeikh Adnan dibebaskan dan slogan semangat tanahair.

Tempur di hadapan penjara Ofer

Sementara itu, laporan lain menyebut sebuah lagi pertempuran antara Palestin dengan tentera penjajah meletus di hadapan penjara Ofer, barat Ramallah ekoran dari simpati terhadap Syeikh Khidhir Adnan.

Menurut saksi, seramai belasan pemuda mengalami kecederaan akibat ditembak peluru getah. Empat dari mangsa tembakan telah dibawa ke Akademi Perubatan Palestin, bandar Ramallah. Manakala, selebihnya pemuda-pemuda Palestin yang mengalami sesak nafas akibat gas pemedih mata menerima rawatan segera dari krew perubatan di lokasi kejadian.

Pertempuran yang terjadi di hadapan penjara Ofer meskipun laporan berita menunjukkan Mahkamah Tinggi penjajah memutuskan pembebasan Syeikh Adnan pada 17 April akan datang, iaitu sebaik sahaja berakhirnya tempoh hukuman tahanan tanpa bicara serta Mahkamah Tinggi berjanji tidak akan melanjutkan lagi tahanan ke atas Syeikh Adnan.

Keselamatan Ramallah suraikan perarakan

Sewaktu pelajar-pelajar dari sekolah daerah Berzeit berarak bagi menyatakan simpati terhadap Syeikh Adnan sewaktu menuju ke sekatan tentera Atarah, mereka dikejutkan dengan tindakan pasukan keselamatan Palestin Ramallah yang menyuraikan perarakan itu dengan kekerasan. Lantas, perarakan itu gagal tiba di sekatan. Sumber 21/02/2012, web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS