الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

[Kemaskini] Pejuang syahid, dua lagi cedera dalam serangan di tenggara Gaza

22 Jun 2012


Laporan jam 10:47 malam, waktu BaitulMaqdis
Jam 09:47 malam, waktu Mesir


Sejak Isnin yang lalu, dalam lingkungan 13 orang penduduk Palestin telah syahid termasuk beberapa orang pejuang, manakala lebih 27 orang penduduk Palestin cedera.
__________________________________

GAZA - Pesawat pengintip tanpa juruterbang telah melancarkan serangan ke atas sebuah motosikal malam ini di sebelah tenggara bandar Gaza mengakibatkan seorang pejuang syahid, manakala dua lagi cedera.

Penyampai berita SAFA berkata, serangan terbabit menyasarkan pejuang-pejuang Palestin berhampiran stesen Al-Khazindar yang terletak dari arah tenggara bandar Gaza, lantas salah seorang darinya mengalami pendarahan kritikal, kemudian tidak lama selepas kejadian, mangsa telah gugur syahid, sementara itu, dua orang lagi pejuang mengalami luka yang sederhana.

Sumber dari agensi berita SAFA menyatakan, ketika pesawat-pesawat pengintip kerap meninjau di ruang udara Semenanjung Gaza, pihak keselamatan mengosongkan pejabat dan balai masing-masing ekoran pesawat-pesawat berkenaan berterbangan rendah. 

Sebelum itu, SAFA dan PALTIMES menukilkan laporan dari web berita Israel 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) versi hebrew menyebut satu serangan roket buatan tempatan gugur di kawasan lapang malam ini di sebelah barat Al-Naqab, selatan tanah jajahan 1948.

YNET mendakwa serangan roket tidak mengakibatkan kecederaan mahupun menjejaskan harta benda.

Sumber PALTIMES: Jenazah Basem Ahmad diusung
dan diiring penduduk Palestin pada petang tadi.
Roket yang dilepaskan ke lokasi Israel selepas beberapa jam dari kejadian serangan udara yang menyebabkan seorang pemuda, Basem Ahmad telah syahid dan dua lagi cedera di Mukhayyam Al-Buraij, Gaza Tengah.

Kaitan berita:

Dari sudut lain, kumpulan pejuang, KATAIB AS-SYAHID ABDUL QADIR AL-HUSAINI mengumumkan telah melancarkan serangan roket jenis 107 ke arah lokasi tentera 'Zekem', dan satu lagi serangan roket jenis 'SEJJIL' ke arah bandar Netivot. Sumber 22/06/2012, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

*SEJJIL: Nama peluru roket mungkin diambil sempena nama peluru berpandu jarak jauh, kemudian telah dipertingkan keupayaan, lalu dinamakan SEJJIL. Generasi yang terbaru pula dinamakan SEJJIL 2. SEJJIL yang digunakan oleh pejuang Palestin bukanlah memiliki keupayaan sebagaimana peluru roket SEJJIL yang berada dalam genggaman Iran yang mana kekuatannya mampu meluru jarak sejauh 2000 kilometer ataupun, nama SEJJIL ini mungkin juga diibaratkan seperti yang terdapat surah Al-Fil.

Read more...

Syahid, dua cedera dalam serangan udara di Gaza Tengah

Laporan jam 05:18 petang, waktu BaitulMaqdis
Jam 04:18 petang, waktu Mesir
Jam 10:18 malam, waktu Malaysia

GAZA TENGAH - Satu serangan udara ke atas sekumpulan penduduk Palestin di kawasan Gaza Tengah telah mengakibatkan seorang pemuda syahid dan dua lagi cedera.

Sumber dari pihak keselamatan berkata kepada agensi berita SAFA, pesawat pengintip tanpa juruterbang milik Angkatan Tentera Udara  Israel telah mengebom sekumpulan penduduk di sebelah timur Mukhayyam Al-Buraij, lantas mengakibatkan pemuda yang dikenali Abdullah Ahmad, 29 syahid dan dua lagi mengalami cedera parah.

Dari sudut lain, tentera zionis(Israel/penjajah) mengakui pesawat tempurnya melakukan serangan udara ke atas sekumpulan penduduk Palestin di Mukhayyam Al-Buraij.

Menukil laporan yang lain, sebelum Jumaat, dua serangan roket telah gugur di sekitar Majlis Penempatan Eshkol, barat Al-Naqab menyebabkan serpihan serangan roket menjejaskan 'rumah hijau'(khusus untuk pertanian).

Siaran radio kerajaan Israel menjelaskan bahawa serpihan roket jenis 'grad' turut ditemui pagi ini di kawasan Be'ir Tufia, selatan bandar Ashdod(selatan tanah jajahan 1948).

Di sekitar bandar Ashkelon, siaran radio menghebahkan pada malam yang lepas, 4 serangan roket gugur di kawasan berkenaan tanpa melibatkan sebarang kecederaan mahupun kerosakan harta benda, sambil mendakwa, sistem penangkis roket(Iron Dome/منظومة القبة الحديدية) telah memintas salah satu dari tiga serangan roket yang gugur di sebuah kawasan lapang, demikian menurut siaran radio.

Pejuang Palestin akui lepas serangan

Berhubung kejadian ini, sebuah kumpulan pejuang Palestin, KATAIB ABU ALI MUSTAFA(sayap tentera kepada JABHAH SHA'BIAH LI TAHRIR FALESTIN) mengumumkan pihaknya yang bertanggungjawab melancarkan serangan roket jenis 107 ke Sufa, dan turut mengebom Ashkelon dengan dua serangan roket jenis 107 serta melepaskan serangan roket jenis yang sama ke penempatan Miftahim yang berada di sebelah timur Khan Younis, selatan Semenanjung Gaza pada awal pagi Jumaat.

Komitmen dengan gencatan

Menukil laporan dari suratkhabar HURRIYAH WAL-ADALAH, sayap tentera kepada gerakan HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM telah mengumumkan bahawa pihaknya memberi komitmen kepada 'gencatan'(bertenang) dengan Israel sebagai menyahut usaha Mesir, namun selagimana pihak Israel turut berpegang dengan gencatan. Sedemikian itu, setelahmana gelombang serangan yang mendadak merangkumi serangan-serangan Israel dan dibalas dengan tembakan serangan-serangan roket pejuang Palestin. 
Petikan dari suratkhabar Hurriyah Wal-Adalah, 22 Jun 2012
Sejak zionis menyerang Semenanjung Gaza pada hari Isnin yang lalu sehinggalah tercapainya persetujuan gencatan malam Rabu yang lepas dan serangan yang masih merebak sehingga saat ini telah mengakibatkan dalam lingkungan 12 orang penduduk Palestin termasuk pejuang-pejuang telah syahid, manakala lebih 25 orang penduduk Palestin cedera. Masing-masing ada yang luka parah, kritikal, sederhana dan ringan. Begitu juga di sebelah pihak zionis, lebih 11 orang yang cedera termasuk tentera zionis dan ada warga zionis yang dilanda histeria.

Pejuang-pejuang Palestin menghujani serangan-serangan roket ke lokasi-lokasi tentera dan awam Israel ekoran sikap zionis yang tidak mampu berpegang dengan gencatan yang tercapai sebelum ini. Pejuang-pejuang Palestin telah mengingatkan berulang kali agar zionis tidak melanggar gencatan yang lalu, namun beberapa minggu sebelum meletusnya serangan-serangan ini, rejim zionis kerap menceroboh ke tanah-tanah Semenanjung Gaza dan mencederakan penduduk Palestin, di samping itu, pada minggu lepas, rejim zionis menuduh pejuang-pejuang Palestin terlibat dalam serangan roket dan berbalas tembakan di sempadan tanah Mesir dengan Israel(tanah jajahan 1948), lalu hal ini telah dinafikan pejuang Palestin. Sumber 22/06/2012, web berita Safa.ps dan suratkhabar Hurriyah Wal-Adalah [Mesir]

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS