الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Kaherah jemput Abbas dan Meshaal umum pembentukan Kerajaan

14 Jun 2011

Laporan jam 05:24 petang, Palestin/Mekah
Jam 04:24 petang, Mesir

KAHERAH - Perbincangan hari pertama antara jawatankuasa dialog gerakan HAMAS dan FATAH yang mengambail masa selama enam telah selesai. Pertemuan kedua-dua gerakan ini berhubung penyelesaian isu tahanan politik dan pembentukan Kerajaan Palestin sebagai perlaksanaan dari persetujuan baik pulih hubungan dalaman Palestin yang ditandatangani awal Mei lalu.

Sumber-sumber khas berkata kepada agensi berita Safa petang ini, kedua-dua pimpinan dua gerakan ini telah mengadakan dua pertemuan hari ini dengan membincangkan kes tahanan politik di Tebing Barat dan Semenanjung Gaza(media lain menyebut Jalur Gaza, Genting Gaza) serta pembentukan Kerajaan.

Laporan dari berita Al-Jazeerah dan web berita Safa menyifatkan pertemuan yang berlangsung hari ini positif.

Jelas sumber, Kaherah akan menjemput Presiden Palestin, Mahmoud Abbas, iaitu Pengerusi gerakan FATAH dan Ketua Biro Politik gerakan HAMAS, Khaled Meshaal ke Kaherah pada hari Selasa minggu hadapan bagi mengumumkan pembentukan kerajaan.

Sisih halangan

Sebelum ini telah wujud jawab balas kenyataan berhubung Salam Fayyad adalah satu-satunya calon FATAH bagi memegang jawatan ketua kerajaan, lantas dinafikan FATAH dan HAMAS menjawab tidak bersetuju dengan nama Salam Fayyad.

Berhubung pencalonan nama ketua kerajaan, tambah sumber lagi telah dipersetujui antara Kaherah, HAMAS dan FATAH bahawa Salam Fayyad tidak akan dipilih memimpin kerajaan dan persetujuan Perdana Menteri akan datang berbalik kepada pandangan yang dipersetujui sama ada calon yang dikemukakan oleh FATAH atau HAMAS. Sekaligus, persetujuan ini telah menyisihkan halangan pembentukan kerajaan dalam waktu terdekat ini. Bagaimanapun, menurut berita Al-Jazeerah, HAMAS dan FATAH tidak akan mengumumkan lagi nama-nama berkenaan sehinggalah pembentukan kerajaan diumumkan.

Sumber yang menyebut kepada Safa, sebelum ini telah ada senarai nama-nama yang telah dicalonkan menjawat kabinet menteri kerajaan dan kemungkinan akan ditambah lagi nama-nama lain.

Nama-nama sebelum ini, Mazen Sanaqrat, Salam Al-Khudri, Muhammad Mustafa dan Makmun Abu Shahla.

Setuju tidak tangkap lagi

Sebagaimana yang dijelaskan, pertemuan pada hari ini telah bersetuju kepada beberapa penyelesaian(mekanisme) tahanan politik, antaranya tidak boleh lagi menangkap penduduk Palestin yang lain, sama ada di Tebing Barat atau Gaza.

Dua pertemuan FATAH dan HAMAS yang berlangsung hari ini di pejabat Badan Perisikan Mesir turut disertai Perisikan Mesir, Murad Mawafi dan wakil biro Hal-Ehwal Palestin dalam badan perisikan Mesir, Muhammad Ibrahim. Pihak Mesir merupakan perantaraan bagi menyelesaikan konflik perselisihan dalaman Palestin. Sumber 14/06/2011, berita Al-Jazeerah dan web berita Safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS