الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Serangan zionis gegar terowong bawah tanah

24 Disember 2010

Laporan asal pada jam 11.43 malam, Palestin

GAZA - Pesawat tempur zionis menyerang sebuah terowong bawah tanah di Hayyu Salam, timur bandar Rafah, selatan Semenanjung Gaza.

Pemberita 'Safa' menukil dari sumber keamanan melaporkan bahawa pesawat tempur zionis melepaskan satu tembakan misil yang kesannya menimbulkan gegaran dan letupan yang teramat kuat.

Sehingga laporan ini diterbitkan, pesawat tempur zionis masih berterbangan paras rendah di ruang udara lokasi berkenaan.

Serangan kedua zionis pada jam 11.54 malam, waktu Palestin mensasarkan sebuah lagi terowong bawah tanah di Hayyu Brazil, Rafah.

Dijelaskan, letupan dari jenis misil tersebut mengakibatkan kemusnahan besar sedalam 12 meter. Sumber 24/12/2010, web berita safa.ps

Read more...

Iring jenazah Salamah

Laporan asal jam 12.40 petang, Palestin
Laporan asal jam 08.16 pagi, Palestin
Laporan asal jam 08.18 pagi, Palestin


GAZA - Penduduk Palestin di Bet Lahiya, utara Gaza mengiringi jenazah Salamah Abu Hashish, 22 syahid(gambar sebelah) setelah beberapa jam mengalami luka parah akibat terkena tembakan tentera zionis di utara Gaza petang semalam.

Berhubung kejadian tersebut, jurucakap Panitia Tertinggi Bantuan Cemas, Adham Abu Salmiah berkata, tentera rejim zionis melepaskan tembakan ke arah Salamah ketikamana mangsa sedang mengembala kambing.

Berikutan itu, tiga lagi dari penduduk Palestin yang bekerja mengumpul kepingan besi dan sisa runtuhan turut mengalami kecederaan akibat terkena tembakan tentera zionis di utara Gaza.

Menurut sumber perubatan, pemergian(syahid) Salamah telah meningkatkan jumlah mangsa yang syahid seramai 13 orang akibat serangan rejim zionis yang berterusan dalam bulan disember. Manakala, lebih 30 lagi mengalami kecederaan dan luka parah.

Lagi kena tembak pagi tadi

Kejadian yang sama berlaku pagi tadi, seorang petani cedera akibat terkena tembakan tentera zionis di utara Bet Lahiya. Sumber perubatan menyifatkan kecederaan yang dialaminya pertengahan.

Menurut Abu Salmiah, petani Palestin yang menjadi mangsa tembakan zionis cedera di bahagian kaki, dan telah dibawa ke hospital untuk rawatan lanjut.

Sementara itu, pemberita 'Safa' melaporkan pos-pos kawalan tentera zionis yang terletak di sekitar perlintasan Karem Abu Salem, selatan Gaza telah melepaskan tembakan ke arah tanah-tanah pertanian. Tiada kecederaan dilaporkan dalam serangan terbabit.

Dalam waktu yang sama, web berita Israel 'Yediot Ahronout' versi hebrew melaporkan berlakunya serangan roket.

Jelas Yediot Ahronout bahawa satu serangan peluru mortar gugur di penempatan zionis 'Ushkul' yang terletak bertentangan dengan tanah Gaza dari arah selatan. Namun, serangan tersebut tidak mengakibatkan sebarang luka parah atau kerosakan harta benda.

Zionis tembak nelayan

Lagi serangan ke atas penduduk Gaza pagi tadi dilaporkan bahawa bot-bot laju tentera laut zionis melepaskan tembakan machine-gun ke arah sampan dan bot nelayan di perairan laut Gaza.

Pengerusi Persatuan Nelayan di Khan Yunus, Fuad Al-Amudi ketika dihubungi berkata, bot-bot zionis menghujani tembakan ke atas bot-bot nelayan Gaza bertujuan memaksa keluar dari had yang tidak dibenarkan menangkap ikan.

Jelas lagi, tindakan rejim zionis secara berterusan ini menyebabkan aktiviti penangkapan ikan terganggu malah memaksa beratus-ratus dari nelayan Gaza mencari pekerjaan yang lain sebagai sumber rezeki. Sumber 24/12/2010, web berita safa.ps

Read more...

AL-QASSAM: Sidang media penting esok

Laporan asal jam 06.09 petang, Palestin(23/12/10)
Laporan asal jam 08.27 pagi, Palestin(24/12/10)

GAZA - Sayap tentera kepada gerakan HAMAS, KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM mengumumkan bahawa AL-QASSAM akan mengadakan sidang media yang disifatkan penting pada hari esok, sabtu.

Seperti yang dijelaskan, Jurucakap sayap tentera HAMAS, Abu Ubaidah(gambar) akan mendedahkan analisis dan perangkaan baru berhubung operasi tentera KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM.

Beberapa hari yang lalu, Abu Ubaidah berkata, AL-QASSAM telah bersedia untuk menghadang sebarang tentangan zionis. Nyatanya lagi, KATAIB AL-QASSAM telah bersiap sedia dan lebih kukuh(kuat) berbanding semasa perang besar-besaran yang dilancarkan zionis dua tahun yang lalu.

Semalam, web berita 'Safa' menerbitkan laporan yang menukilkan petikan Perbadanan Penyiaran British 'BBC' dari wakil Israel.

Wakil Israel yang disifatkan penjawat tertinggi berkata, gerakan HAMAS waktu ini lebih kuat berbanding sebelum Israel melancarkan operasi cast lead akhir 2008 - awal 2009 di Gaza.

Menurut wakil Israel itu lagi, selagi gerakan HAMAS memerintah Semenanjung Gaza, perang baru ke atas Gaza memang tidak dapat dielakkan, namun ia hanya melibatkan penentuan masa untuk menyerang.

Berikutan itu, para pemimpin politik dan ketenteraan zionis telah memberi ancamanan bahawa akan melancarkan serangan ketenteraan ke atas Gaza jika serangan roket dan peluru mortar masih berlanjutan.

Gambar(safa): Jentera perang zionis di garisan sempadan.

Serangan roket dan peluru mortar Palestin meningkat secara mendadak ke atas lokasi-lokasi tentera dan penempatan zionis di selatan tanah jajahan ekoran 5 pejuang Palestin syahid dalam serangan zionis pada sabtu lalu di Gaza. Sumber 23-24/12/2010, web berita safa.ps

Read more...

Karikatur: Pilihannya..'damai'Terlalu ingin untuk berdamai..

Sumber karikatur, web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS