الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Klip 3D terjemahan melayu

28 April 2010

Klip video 3D selama 3 minit ini dibangunkan oleh sebuah kumpulan pejuang bagi menuntut pembebasan para tahanan Palestin yang berada dalam penjara Israel.


Asal klip ini dari sebuah laman web Al-Qassam dalam versi bahasa arab. Atas permintaan dari pengunjung blog, klip dalam terjemahan bahasa melayu telah dihasilkan untuk memudahkan para pengunjung memahami mesej-mesej di dalam klip tersebut.

Watak-watak di dalam klip video 3D ini:

1) Gilad Shalit, seorang tentera Israel yang berada dalam tawanan pejuang Palestin di Gaza
2) Noam Shalit, ayah kepada Gilad Shalit
3) Ehud Olmert, bekas Perdana Menteri Israel, parti Kadima
4) Tsipi Livni, bekas Menteri Luar Israel yang merupakan pengerusi parti Kadima
5) Benjamin Netanyahu, Perdana Menteri Israel sekarang, parti Likud
6) Kerajaan Israel; termasuk Jabatan Pertahanan
7) KATAIB IZZUDDIN AL-QASSAM(sayap tentera HAMAS)

Baca lagi:

Read more...

Seorang pemuda Palestin terbunuh, dan 4 lagi terkorban akibat letupan terowong bawah tanah

GAZA - Menurut sumber, seorang pemuda Palestin Ahmad Sulaiman Salim, 19 syahid setelah mengalami luka parah akibat tembakan dari tentera penjajah. Kejadian tersebut berlaku ketika berlangsungnya satu perarakan aman di timur Gaza, pada waktu zohor tadi.

Wakil agensi berkata, Salim mengalami luka parah pada tahap kritikal ketika menyertai perarakan aman bagi mengkritik tindakan penjajah yang membina zon asing di sekeliling Semenanjung Gaza. Mangsa(Salim) dibawa ke hospital Darul Syifa' dan meninggal dunia pada waktu asar tadi.

Ketika perarakan itu, pihak tentera penjajah melepaskan tembakan yang mengakibatkan beberapa lagi penduduk Palestin dan aktivis asing juga mengalami luka parah yang disifatkan kritikal.

Sementara itu, Kementerian Dalam Negeri di Gaza menuduh pihak Mesir bertanggungjawab dengan kematian 4 penduduk Palestin dan beberapa lagi parah akibat keruntuhan terowong bawah tanah. Dinyatakan, kejadian itu berpunca dari tindakan pihak keamanan Mesir yang melepaskan gas beracun ke dalam terowong bawah tanah yang terletak di barat pintu Salahuddin. Sumber 28/04/2010, web berita safa.ps dan berita Al-Jazeerah

Read more...

HAMAS dakwa Ramallah tangkap anggotanya, Israel tangkap 10 Palestin

Sumber melaporkan, semalam, gerakan HAMAS telah mendakwa Pihak Keselamatan Palestin di Tebing Barat menangkap seorang pemimpin HAMAS dan 11 anggota HAMAS yang lain.

Penangkapan tersebut melibatkan anggota HAMAS Nablus, Tulkram, dan Ramallah.

Dalam keterangan akhbar, wakil HAMAS berkata, "Pihak Keselamatan Palestin menangkap Abdullah Akkar, seorang pemimpin HAMAS(juga pemimpin KATAIB SYAHID IZZUDDIN AL-QASSAM) yang diburu lebih kurang setahun setengah. Beliau ditangkap dalam sebuah rumah di Kota Kecil di Timur Al-Quds."

Sementara itu, sumber turut melaporkan tentera penjajah(Israel) telah menangkap 10 penduduk Palestin di Tebing Barat malam yang lalu. Sumber 28/04/2010, suratkhabar Shourouk(Mesir) dan berita Al-Jazeerah(Qatar)

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS