الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Zionis ceroboh lagi ke Gaza

04 Oktober 2010

KHAN YUNUS - Beberapa buah jentera perang rejim zionis menceroboh lagi Gaza malam ini secara mengejut, namun terhad melepasi ke daerah Khuza'ah yang terletak di timur Wilayah Khan Yunus, selatan Semenanjung Gaza.

Menurut saksi yang menjelaskan situasi kejadian kepada agensi berita 'Safa' bahawa 3 buah kereta kebal zionis yang mengiringi jentolak telah menceroboh sejauh 150 meter ke dalam kawasan tanah Gaza bermula dari pintu masuk Abu Reidah. Sehingga kini, tidak kedengaran lagi bunyi sebarang tembakan.

Agensi Safa menyatakan sebahagian dari penduduk di lokasi berkenaan telah mengosongkan rumah mereka berikutan pencerobohan yang secara mengejut tanpa ada kaitan dengan sebarang serangan lain. Ketika ini, keadaan berjaga-jaga menyelubungi kawasan berkenaan.

Tambah lagi, sejak dari beberapa jam yang lalu, dua buah pesawat tempur zionis mengadakan tinjauan secara kerap di ruang udara selatan Semenanjung Gaza. Sumber 04/10/2010, web berita safa.ps

Read more...

Rejim zionis tangkap 5 pemuda Palestin di Tebing Barat

KHALIL - Tentera rejim zionis telah menangkap 5 pemuda Palestin pagi tadi dalam satu operasi yang dikerahkan secara meluas di selatan Tebing Barat.

Menurut sumber keamanan di Khalil, sepasukan tentera rejim menangkap 2 remaja Palestin setelah rumah mereka yang terletak di bandar Khalil dan daerah Sa'ir diserbu.

Sumber yang diperolehi menyatakan kedua-dua tahanan tersebut ialah Mursyid Jabir dari Bandar Khalil. Manakala seorang lagi remaja yang dikenali Zaidun Abdul Qadir, 16 ditahan di rumah keluarganya. Rumah tersebut turut digeledah dan diperiksa, kemudian Zaidun dibawa ke arah yang tidak diketahui.

Pada petang semalam, penjajah mendirikan pos-pos pemeriksaan sekatan tentera di beberapa persimpangan dan penjuru jalan utama di sekitar Bandar Khalil. Sumber yang sama menyebut, penjajah turut mengadakan sekatan pemeriksaan di persimpangan Ad-Dhahiriya selatan Khalil dan sebuah lagi pos sekatan berhampiran kawasan Fursh Al-Hawa, Halhul, dan jalan masuk ke daerah Sa'ir.

Selain itu, tentera rejim zionis menangkap lagi 3 pemuda Palestin di kawasan Bet Lehem dan bandar Ramallah.

Menurut sebuah media Israel 'Yediot Ahronot' versi Ibrani, 3 pemuda Palestin yang diberkas oleh tentera rejim zionis dibawa ke bahagian siasatan di salah sebuah kem tahanan dan penahanan mereka ini disifatkan adalah "dikehendaki". Sehingga kini, identiti mereka belum diketahui. Sumber 04/10/2010, web berita safa.ps

Read more...

Israel ceroboh Gaza

GAZA - Jentera-jentera perang rejim zionis telah menceroboh masuk ke Gaza melalui arah timur di Mukhayyam El-Buraij yang terletak di pertengahan Gaza.

Peta, sumber google map. Kedudukan lokasi yang diceroboh pada sebuah kawasan di no.3.

Pemberita 'Safa' menjelaskan bahawa sebanyak 7 buah jentera perang zionis terdiri dari kereta kebal dan jentolak serta pengangkut tentera menceroboh sejauh 250 meter ke dalam kawasan tanah penduduk Gaza dari garisan sempadan. Dinyatakan, jentolak zionis meratakan tanah di kawasan berkenaan. Di samping itu, jentera perang zionis yang lain mengadakan operasi mengesan serta melepaskan beberapa tembakan.

Kebelakangan ini, kawasan yang sama seringkali diceroboh jentera perang rejim zionis. Sumber menjelaskan ketika pencerobohan di timur Gaza, jentolak zionis meratakan tanah dengan meluas ke atas tanah-tanah dan ladang pertanian penduduk Gaza yang berdekatan dengan garisan sempadan.

Sejak perang Gaza yang lalu, tentera rejim zionis telah memberi amaran kepada penduduk Gaza supaya tidak menghampiri 300 meter dari garisan sempadan kerana kawasan terbabit dikatakan 'zon tentera', malah turut mengancam sesiapa yang melanggar amaran itu. Sumber 04/10/2010, web berita safa.ps

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS