الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Blair tinjau sempadan Karem Abu Salem

22 Jun 2010

Sumber peta, google map. Kedudukan Kissufim Israel di nombor 50 warna biru, dan bulatan kecil berwarna oren adalah sempadan atau perlintasan(laluan) yang menghubungi antara Gaza-Israel. Laluan inilah yang dimaksudkan dalam laporan berita di bawah. Penanda lain, iaitu bulatan besar berwarna merah pula adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Gaza yang tidak beroperasi dan musnah teruk akibat dibom secara kerap oleh penjajah.

RAFAH - Utusan Khas Kuartet Timur Tengah(sebelum ni disebut Quartet empat), Tony Blair mengadakan tinjauan ke sempadan(perlintasan) Karem Abu Salem untuk meneliti dari dekat kerja-kerja membawa masuk sebahagian barangan ke Gaza.
____________________________________________________

Fakta:

Kuartet Timur Tengah

Kuartet Timur Tengah dianggotai sekumpulan pihak; PBB(UN), Kesatuan Eropah(EU), Rusia dan Amerika Syarikat(US). Manakala utusan khas adalah Tony Blair. Peranan kuartet ini adalah untuk mengendalikan penyelesaian konflik Israel-Palestin.

Karem Abu Salem

Salah satu laluan masuk ke Gaza yang bersempadan dengan tanah Palestin yang dijajah pada tahun 1948, Israel.

Laluan ini hanya dikhususkan untuk membawa masuk bantuan makanan dan ubat-ubatan ke Gaza.

Sekatan ke atas Gaza

Sebelum Gaza dikenakan sekatan, 4000 kategori jenis dibawa masuk ke Gaza. Namun, setelah Israel mengenakan sekatan, hanya 130 kategori jenis barang dibenarkan masuk ke Gaza. Kemudian, setelah tekanan kuat dikenakan ke atas Israel ekoran dari serangan berdarah yang dilancarkan terhadap armada pembebasan, maka Israel meningkatkan kategori jenis barang ke 150.
____________________________________________________

Memetik kata-kata Blair dari radio penjajah, iaitu 'dalam tempoh dua minggu lagi, Blair mahu Israel meningkatkan lagi usaha melonggarkan sekatan terhadap Gaza.'

Blair berharap agar berikan penghormatan dan harapan kepada penduduk Gaza. Tambah Blair, usaha persamaan secara aman perlu diadakan semula antara Israel dengan penduduk Palestin.

Sejak akhir-akhir ini, Kerajaan Penjajah telah menetapkan kemasukan barang-barang yang baru ke Gaza, namun sekatan masih dikekalkan sejak empat tahun yang lalu dengan tidak membenarkan kemasukan bahan-bahan binaan.

Sebagaimana yang ditetapkan, Kerajaan Penjajah akan mengeluarkan senarai bahan-bahan yang dilarang bawa masuk ke Gaza kerana didakwa gerakan-gerakan penentangan telah membawa masuknya ke Gaza untuk memproses persenjataan; peledak dan roket. Sumber 22/06/2010, web berita safa.ps
____________________________________________________

Arkib maklumat MAP:

Laporan berita Al-Jazeerah semalam (18 Mei) membongkar sikap Bush dan Blair yang tidak ada rasa tanggungjawab dengan pencerobohan rejim Israel ke Gaza. Bush dan Blair hanya mampu mengatakan 'bimbang' dengan kekacauan yang berlaku di Ghaza. Apa yang mereka bimbang sebenarnya? Mereka ada kuasa untuk menghalang Israel dari terus mengganas, tetapi kenapa tiada tindakan untuk menghalang?

Mungkin kebimbangan yang Bush dan Blair rasai, bagaimana sekiranya Israel tidak mampu bertindak dengan bebas dan kejam merampas segala kepentingan di Palestin untuk mereka. Ataupun bagaimana pula jika Kerajaan Campuran yang diketuai HAMAS berjaya menggagalkan usaha dan perancangan Israel.

Blair pernah mengeluarkan kenyataan bahawa Israel yang menggiatkan serangan ke atas Gaza pada waktu itu adalah untuk mempertahankan diri sama seperti kenyataan George Bush(son), bekas Presiden US.

Blair juga menyalahkan penduduk Palestin kerana silap pilih Kerajaan. Ketika itu, Blair mengisyaratkan Kerajaan yang dimaksudkan adalah Kerajaan yang diketuai HAMAS setelah memenangi pilihanraya Palestin pada 2006.

Petikan artikel di atas adalah arkib maklumat MAP pada 20 Mei 2007

Read more...

Penjajah rempuh masuk ke Jenin, lagi 14 HAMAS ditangkap

JENIN - Sebagaimana dilaporkan pada awal pagi tadi, tentera penjajah telah merempuh masuk ke beberapa buah bandar kecil di Wilayah Jenin. Dalam rempuhan itu, penjajah menumpukan sepenuhnya operasi di kampung Zububa yang terletak di barat Jenin dan meminta beberapa penduduk Palestin tampil ke pejabat perisikan penjajah untuk beri keterangan.

Sumber dari penduduk tempatan berkata, "jentera perang Israel yang melebihi 15 buah telah merempuh masuk ke kampung Zububa yang penduduknya tidak melebihi 1500 orang", jelas sumber lagi, "tentera penjajah telah memecah masuk ke beberapa rumah penduduk serta menggeledah."

Selain itu, sumber menyatakan tentera penjajah mengarahkan tujuh penduduk agar tampil ke pejabat perisikan penjajah di kem tentera Salem yang terletak di kawasan berkenaan setelah pegawai perisikan penjajah menjalankan siasatan ke atas mereka di dalam rumah mereka sendiri.

Seorang penduduk, Muhammad As-Sharqawi yang menerima arahan dari perisikan penjajah menyatakan, penduduk Palestin yang disiasat oleh pegawai perisikan itu kerana dituduh terlibat dengan percubaan merosakkan tembok pemisah, dan selainnya dituduh kerana percubaan menguasai tanah-tanah di kawasan berkenaan yang berdekatan dengan tembok pemisah.

Dinyatakan, kampung berkenaan kerap kali menerima operasi yang sama dari tentera penjajah malah golongan kanak-kanak juga dituduh cuba merosakkan tembok pemisah.

Lagi anggota HAMAS ditangkap(berita ringkas)

Sementara itu, sumber melaporkan dari Ramallah bahawa gerakan HAMAS mendakwa Bahagian Keamanan Palestin di Tebing Barat telah menangkap 14 anggotanya dari Wilayah Jenin, Nablus, Sulfiit dan Tulkram. Sumber 22/06/2010, web berita safa.ps

Read more...

Penangkapan besar-besaran di Khalil

Sumber peta, google map. Penanda berwarna kuning adalah bandar Khalil. Manakala kampung Der Saamat terletak di bandar kecil Dura yang bernombor 15 hijau.

KHALIL(HEBRON) - Sekitar beberapa jam menjelang subuh, tentera penjajah telah menangkap berpuluh-puluh penduduk Palestin di kampung Der Saamat, barat Khalil, Tebing Barat. Dalam operasi tersebut, tentera penjajah turut melepaskan tembakan bom gas dan sound bom.

Sumber tempatan dari kampung terbabit memaklumkan kepada agensi berita, "lebih 30 penduduk Palestin telah ditangkap."

Berikutan penangkapan tersebut, kebanyakan penduduk Palestin yang ditangkap adalah dari kalangan penduduk yang bekas tahanan dari penjara Israel malah ada yang baru sahaja dibebaskan seminggu yang lalu.

Menurut saksi, jentera perang Israel dalam lingkungan 40 buah telah merempuh masuk ke kawasan terbabit pada awal pagi tadi. Lalu, penjajah melancarkan operasi memecah masuk ke rumah-rumah diikuti melepaskan sound bom dan bom gas ke atas beberapa buah rumah penduduk, dan ada pintu rumah penduduk Palestin yang diletupkan.

Jelas saksi lagi bahawa tentera penjajah menutup kesemua laluan masuk ke kawasan berkenaan serta menghalang penduduk keluar pergi bekerja.

Dalam kejadian itu, berlaku beberapa pertempuran kecil antara pemuda-pemuda Palestin dengan tentera penjajah. Pemuda-pemuda Palestin dikatakan melontar botol-botol kosong ke arah tentera penjajah.

Sebagaimana dilaporkan, tentera penjajah turut mendirikan dua pagar keselamatan tentera di jalan Tarusah, barat bandar Dura dan satu lagu di jalan Hamsoh-Dura. Manakala berpuluh-puluh tentera penjajah lagi dikerah berkawal di bukit yang terletak di kawasan berkenaan. Sumber 22/06/2010, web berita safa.ps

Read more...

Israel putuskan meroboh 22 buah rumah di Al-Quds

Sumber peta, google map. Penanda berwarna kuning adalah kedudukan Masjid Al-Aqsa, manakala penanda berwarna hijau, huruf C merupakan bandar kecil Silwan yang terletak di dalamnya Hayyu El-Bustan(lingkungan kotak berwarna biru)


Sumber klip berita, 21/06/2010, youtube Al-Jazeerah

Laporan dalam klip di atas mengenai tindakan penjajah yang mencabut hak penduduk asal Baitul-Maqdis dari 4 ahli parlimen Majlis Legislatif Palestin dari kumpulan Taghyir Wal-Islah(HAMAS) dari bandar Al-Quds. Keempat-empat ahli parlimen itu diarahkan keluar dari Al-Quds. Laporan klip juga memaparkan ancaman dari ketetapan penjajah bagi meroboh rumah-rumah penduduk asal Baitul-Maqdis.

Jawatankuasa Perancangan Jerusalem dan Pembinaan(Jerusalem Planning and Construction committee) - Israel - telah meluluskan satu rancangan kemajuan dari Ketua Majlis Perbandaran yang dikenali "rancangan memajukan Hayyu silwan". Sekaligus, pembangunan rancangan tersebut telah menetapkan bagi meroboh sebilangan besar rumah penduduk Palestin di Hayyu El-Bustan, selatan Masjid Al-Aqsa.

Majlis Perbandaran Al-Quds mengatakan 22 buah rumah yang dibina itu tanpa kelulusan akan disita selaras untuk rancangan pembinaan yang disebut taman arkeologi "King David".
______________________________________

03.25 petang, Mesir/Palestin. Berita terkini dari al-Jazeerah melaporkan Jawatankuasa Tempatan di jajahan Al-Quds meluluskan perobohan 22 buah rumah penduduk Arab di Hayyu El-Bustan. 21/06/2010, berita Al-Jazeerah

Sumber menyebut, perjanjian Geneva mengiktibarkan bandar Al-Quds adalah di bawah jajahan dan tidak boleh memindah penduduk asal Baitul-Maqdis keluar dari bandar Al-Quds.
______________________________________

Ketetapan yang secara paksaan itu setelah 22 pemilik rumah dari 88 buah rumah yang diancam roboh mengadakan perjumpaan sejak pagi Isnin. Dinyatakan, mereka diarah merobohkan sendiri rumah mereka serta mengosongkan sisa-sisa perobohan dan menyerahkan tapak tanah kepada Majlis Perbandaran dalam keadaan yang cuci bersih, menurut seorang anggota Jawatankuasa Mempertahankan Hayyu El-Bustan, Fakhri Abu Ziab.

Abu Ziab berkata kepada agensi berita Al-Jazeerah bahawa ketetapan yang tidak ditetapkan masa perlaksanaannya turut meliputi bahagian yang baru iaitu penyitaan ke atas tanah-tanah yang berada di kedudukan rumah-rumah berkenaan. Jelas Abu Ziab, sesiapa yang melanggar ketetapan itu akan dihukum membayar denda atau penjara.

Malah turut diperingatkan bahawa keputusan yang diluluskan meroboh 22 buah rumah di Hayyu El-Bustan adalah untuk memperdaya kerana rancangan sebenar yang diluluskan oleh Jawatankuasa Perancangan dan Pembinaan mensasarkan 88 buah rumah. Jumlah tersebut merangkumi keseluruhan rumah-rumah di perumahan terbabit yang didiami 1500 penduduk asal Baitul-Maqdis, Arab Palestin.

Penduduk Palestin protes

Sebagaimana dilaporkan, berpuluh-puluh dari penduduk Palestin yang rumah mereka diancam dengan perobohan telah mengadakan tunjuk perasaan di hadapan Majlis Perbandaran Penjajah, di Al-Quds pada hari Ahad yang lalu.

Para penduduk Palestin menyifatkan rancang Majlis Perbandaran Penjajah adalah sebahagian dari pembersihan etnik yang dilakukan secara meluas menentang Palestin. Tujuannya adalah untuk mengosongkan bandar Al-Quds dari penduduk asal dan mengubah bandar Al-Quds menjadi bandar Israel secara keseluruhan. Sumber 21-22/06/2010, berita Al-Jazeerah dan web berita Al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS