الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Dugaan Netanyahu

06 Mac 2010

Last update - 12:22 05/03/2010 (haaretz.com)

Setelah terlalu lama berhibernasi sempena musim sejuk, bumi Israel-Palestin mula menunjukkan tanda-tanda untuk 'bergolak' semula.

Pengantara (jurucakap) Amerika Syarikat, George Mitchell dijangka akan kembali lagi ke daerah itu untuk membuat persediaan bagi mengalu-alukan kunjungan Joe Biden (senator kanan Amerika Syarikat dari Delaware, dan juga calon Naib Presiden Parti Demokrat dalam pilihan raya presiden 2008), yang akan berada di Jerusalem dan Ramallah sempena mengumumkan bermulanya rundingan secara tidak langsung antara Israel dengan Palestin. Ini merupakan rundingan yang julung kalinya diputuskan oleh menteri luar Liga Arab yang bersetuju menjadi penaja rundingan tersebut dalam masa tidak lebih daripada empat bulan, iaitu tempoh yang telah disepakati untuk Liga itu memutuskan sama ada akan membiayai perundingan tersebut selepas ini atau sebaliknya.

Menteri luar Arab menggambarkan situasi ini seolah-olah sebagai usaha terakhir untuk mempromosikan 'proses keamanan'. Presiden Liga Arab, Amr Moussa berkata, jika rundingan ini menemui jalan buntu, Negara-negara Arab akan menyerahkan perkara ini kepada Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi membincangkan langkah-langkah lain yang boleh membantu mengakhiri penaklukan Israel ke atas Palestin.

Liga Arab memberikan sumbangan yang positif terhadap usaha keamanan tersebut. Ini dibuktikan dengan penglibatan Ismail Haniah-ketua kerajaan Hamas di Gaza yang menjadi wakil untuk mempertimbangkan semula kedudukan mereka.

Hamas yang seolah-olah menjadi hak radikal Israel, takut pada 'bahaya' yang menanti sepanjang rundingan tersebut.

Mereka takut jika rundingan tersebut membawa kepada pembaharuan di dalam rundingan damai secara lansung kelak, maka tanahair tersebut akan dibahagikan secara adil menjadi dua negara.

Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu mengalu-alukan keputusan yang dibuat oleh presiden Palestin, Mahmoud Abbas yang disokong oleh liga arab dan mengatakan 'ya' kepada usaha yang dilakukan pihak Amerika. Sebagaimana yang dicatatkan oleh Netanyahu, rundingan tersebut merupakan jentera susulan daripada rundingan dua hala secara langsung dan terbuka yang telah berterusan semenjak perjanjian Oslo ditandatangani pada tahun 1993. Netanyahu berharap agar rundingan tersebut hanya berlangsung selama beberpa bulan sahaja sebelum kedua pihak mengadakan rundingan secara langsung.

Kejayaan rundingan tidak langsung dijangka dapat memulihkan kepercayaan di antara dua pihak itu dan mendedahkan keadaan sebenar di sebalik konflik yang berlaku. Sementara itu pihak berkuasa Palestin harus peka terhadap sebarang elemen pihak pelampau yang mahu mensabotaj proses diplomatik tersebut. Kerajaan Israel juga mesti memberikan komitmen untuk membekukan sebarang bentuk pembinaan bangunan demi mencari jalan penyelesaian. Isu kelulusan tender kerajaan dan permit untuk perluasan kawasan penempatan yahudi di Timur al-Quds pula tidak sesuai dibangkitkan sebelum perundingan tersebut selesai dijalankan.

Sepanjang perundingan tersebut, Netanyahu akan menggunakan kuasa vetonya di dalam mengekalkan sempadan di antara Israel dan Palestin. Kita semua berharap agar Netanyahu tidak merancang untuk tetap kekal dengan undang-undangnya yang menyukarkan sepanjang tempoh tersebut. Ketika hari terakhir kerajaan Kadima, banyak kemajuan yang telah dicapai dan persefahaman yang penting telah ditemui dalam rundingan antara Abbas dan Ehud Olmert, sebagaimana yang berlaku antara Ahmed Qureia dan Tzipi Livni. Oleh itu, sebarang usaha untuk memulakan kembali apa-apa perbalahan, pasti akan membawa kepada bencana.

Untuk parti-parti lain - terutamanya parti Likud - Netanyahu tidak mengambil langkah-langkah diplomatik yang sewajarnya sepanjang penubuhannya.

Jika beliau benar-benar berminat untuk mencari penyelesaian terhadap masalah Palestin(sebagaimana yang dipercayai oleh Presiden Israel, Shimon Peres), beliau mesti memulakan rundingan secara drastik dan serius dengan pihak kepimpinan parti Kadima.

Artikel berita di atas adalah terjemahan dari web berita Haaretz Israel. Artikel yang disiarkan ini tidak semestinya menggambarkan pendirian MAP. Sumber asal 05/03/2010, web berita haaretz.com

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS