الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Israel nekad robohkan masjid di selatan Nablus

27 Januari 2010

Pihak Berkuasa Israel mengumumkan pada hari selasa bahawa pihaknya nekad untuk merobohkan masjid Salman Al-Farisi dan beberapa buah lagi bangunan lagi di kampung Burin, selatan Nablus. (gambar : Nablus)

Ghassan Daghlas selaku pihak yang bertanggungjawab bagi portfolio penempatan di utara Tebing Barat berkata, 'beberapa buah jip Pihak Berkuasa Israel yang tertera Pejabat Pengurusan Bandar telah menceroboh kampung dan memberikan notis roboh kepada penduduk di situ'.

Berikutan itu, beliau akan membawa kepada pengadilan agar menghentikan sebarang pelaksanaan dari notis yang diberikan kepada penduduk.

Kes yang telah berlaku, sepasukan tentera penjajah telah bertindak secara bahaya beberapa bulan lalu terhadap puluhan penduduk di beberapa buah kampung yang menyaksikan rumah mereka diroboh. Selain itu, beberapa buah lagi rumah telah diroboh Israel di kampung Taana, timur Nablus.

Israel mendakwa kawasan-kawasan rumah yang diroboh adalah tertakluk di bawah penguasaannya, maka Palestin tidak ada hak untuk mendirikan apa-apa bangunan di situ. Lebih teruk, kampung Burin turut diserang pelampau Yahudi(penduduk Israel). Dinyatakan, kawasan pertanian di kampung Burin juga menjadi sasaran pelampau Yahudi. Sumber 26/01/2010, web berita Islamtoday

Read more...

Israel tangkap 15 Palestin, tentera Israel iringi pelampau Yahudi, boikot produk Israel

Sumber melaporkan, tentera penjajah(Israel) telah menangkap 15 penduduk Palestin dalam operasi di tempat yang berasingan di Tebing Barat (27/01/2010).

Sementara itu, dilaporkan semalam berlaku pertempuran antara pelampau Yahudi yang diiringi tentera penjajah dengan penduduk Palestin di sebuah kampung Palestin, selatan Tebing Barat.

Selain itu, dilaporkan kempen boikot produk Israel di Ramallah. Kempen tersebut turut meminta para peniaga dan penduduk Palestin di Ramallah turut serta dalam kempen tersebut.
Sumber 26-27/01/2010, berita al-Jazeerah

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS