الإنتفاضة الفلسطينية الثالثة Third Palestinian Intifada
Revolusi Timur Tengah

Mungkin resapan revolusi Arab di Timur Tengah khususnya Mesir(مصر) mampu membantu Palestin? Sempena Nakbah(detik malang) tahun ke-63, Palestin masih seperti ketikamana dijanjikan sebuah 'Negara', namun tanah-tanah Palestin yang dirompak tersergam dengan binaan rumah perompak dan perampas. Tidak melampau jika menyebut ini adalah simbol keganasan moden rejim zionis. Waktu ini, penjajah sedang menari kegirangan kerana dapat berdiri teguh setelah melanyakkan Palestin dan memperdayakan dunia.


Laporan menarik:

Photobucket

Perjalanan Fahima(wanita Israel) mencari Islam

Barat runtuh dengan keruntuhan Israel - Aznar

Pembebasan tahanan Palestin peringkat kedua

Catatan 'ما بعد الثورة 25 يناير':


24 Jun 2012

- Pengerusi Suruhanjaya Tertinggi Pilihanraya, hakim Farouq Sultan mengumumkan Dr. Muhammad Morsy memperolehi pungutan suara sebanyak 13,230,131 yang dinisbahkan kepada 51.7%, manakala Ahmad Shafiq pula mendapat pungutan suara sebanyak 12,347,380 nisbah kepada 48.3%.


Dengan demikian, Dr. Morsy dipilih sebagai Presiden baru Mesir selepas revolusi 25 Januari.


29 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy menunaikan solat Jumaat di Masjid Al-Azhar.

- Dr. Muhammad Morsy menyampaikan ucapan rasmi kepada rakyat Mesir di Dataran Tahrir(Tahrir Square) sempena himpunan juta yang dinamakan 'Penyerahan Kuasa'. Di hadapan himpunan, Dr. Muhammad Morsy turut mengangkat sumpah.


30 Jun 2012

- Dr. Muhammad Morsy mengangkat sumpah di hadapan Perhimpunan Agung Mahkamah yang terdiri daripada 18 orang hakim besar. Secara rasminya, Dr. Muhammad Morsy ditabalkan jawatan Presiden Republik Arab Mesir selepas memperolehi kemenangan dalam pemilihan(pilihanraya) Presiden peringkat ulangan.

- Presiden menyampaikan ucapan di Universiti Kaherah. Beliau turut mengangkat sumpah di hadapan para hadirin yang dijemput khas.

Tentangan dan serang balas, 20 Jun 2012:


- [Kemaskini] Pejuang menghentam lagi lokasi-lokasi Israel

- Dua cedera, pesawat zionis mengebom Bayt Lahiya

- [Kemaskini] Empat cedera dua buah lokasi AL-QASSAM dibom F-16

- Anak syahid, ayah dan beberapa orang lagi cedera

- Kebakaran, tiga dilanda histeria dalam pengeboman pejuang Palestin

- [Kemaskini] Syahid, dua cedera sasaran serangan udara zionis di Rafah

- Cedera, zionis lancar lagi serangan di Gaza

- 4 tentera zionis cedera akibat serangan roket di Ashkelon

Pejuang hentam RPG ke atas tentera zionis di timur Gaza

17 Februari 2012

Laporan jam 10:45 malam, waktu Palestin
Jam 10:45 malam, waktu Mesir

GAZA - Tentera rejim zionis telah mengakui bahawa salah sebuah jentera perangnya diserang Palestin sebentar tadi. Kejadian serangan pejuang di sebelah timur Semenanjung Gaza tidak mengakibatkan sebarang kecederaan. Bagaimanapun, pagar keselamatan yang memisahkan tanah Gaza dengan tanah jajahan 1948 mengalami kerosakan.

Sumber dari web berita Israel versi hebrew 'YEDIOTH AHRONOTH'(YNET) berkata, pejuang Palestin yang bersenjata telah melepaskan tembakan dari pelancar roket jenis RPG serta meletupkan dua peledak anti perisai ketikamana sepasukan tentera zionis menjalankan rondaan di garisan sempadan sebelah timur Gaza.

YNET menambah bahawa tentera zionis membalas tembakan pejuang. Berikutan itu, tiada maklumat dari pihak Palestin berhubung kecederaan.

Tentera zionis menuding gerakan HAMAS mesti bertanggungjawab di atas kejadian ini. Sumber 17/02/2012, web berita Safa.ps

Read more...

3 roket ke tanah jajahan, zionis bedil Gaza Tengah

Laporan jam 08:03 malam, waktu Palestin
Jam 08:03 malam, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Sumber Israel melalui web berita HAARETZ versi hebrew melaporkan bahawa dua roket Palestin buatan tempatan gugur pada petang tadi(Jumaat, 17/02/2012) di kawasan bandar Ashkelon(عسقلان), selatan tanah jajahan 1948.

Dakwa HAARETZ, letupan dua roket berkenaan tidak menjejaskan nyawa mahupun kerosakan harta benda.

Sebentar selepas serangan itu, rejim zionis mengumumkan pula satu lagi serangan roket yang baru gugur di kawasan penempatan Israel, 'Eshkol'. Serangan tersebut turut disebut dari sumber YNET, jelas lagi, roket yang gugur ini tidak mengakibatkan kecederaan dan merosakkan harta benda.

Pada waktu yang sama, kereta kebal zionis melepaskan dua tembakan meriam ke arah tanah pertanian di sebelah timur Mukhayyam El-Buraij, Gaza Tengah.

Menurut agensi berita SAFA, tiada penduduk Palestin yang cedera dalam pengeboman setelahmana seorang penduduk terselamat sewaktu kejadian, pada waktu kejadian, dia sedang memandu kereta berdekatan kawasan pertanian.

Menukil dari web berita PALTIMES, pihak perubatan turut mengesahkan pengeboman zionis di kawasan lapang sambil mengingatkan penduduk agar tidak menghampiri lokasi-lokasi yang dibom.

SAFA menjelaskan lagi bahawa dua bedilan peluru meriam itu gugur hanya 30 meter dari kedudukan kereta berkenaan. Sumber 17/02/2012, web berita Safa.ps dan web berita Paltimes.net

Read more...

Penjajah rempuh, geledah 'Isawiyah

Laporan jam 12:59 petang, waktu Palestin
Jam 12:59 petang, waktu Mesir

BAITULMAQDIS - Selepas detik tengah malam semalam, tentera penjajah merempuh masuk ke daerah 'Isawiyah yang terletak dari penjuru timur laut BaitulMaqdis(Al-Quds). Menurut saksi, tentera penjajah turut menggeledah beberapa buah rumah penduduk Palestin yang dimulai dari rumah tahanan Palestin yang telah dibebaskan, Sameer Al-'Isawiy.

Menukil dari sumber SAFA dan PALTIMES, sejumlah besar dari tentera penjajah telah dikerahkan ke perumahan-perumahan Palestin di daerah terbabit, lalu mengepung perumahan 'Abid, Abu Rayalah dan Darie. Tentera penjajah yang disokong anjing polis turut dilihat berkumpul berdekatan dengan masjid Al-Arba'ien di pertengahan kampung 'Isawiyah. Di samping itu, penjajah mengadakan operasi pemeriksaan ke dalam rumah-rumah, antaranya rumah milik peguam wanita, Shireen Al-'Isawiy, serta Murad Shartouk dan Sameer Anwar.

Rempuhan ini juga telah mencetuskan beberapa pertempuran di sebahagian besar tempat dari daerah 'Isawiyah. Sepanjang pertempuran yang berlanjutan sehingga jam 1 pagi, tentera penjajah melepaskan tembakan bom gas pemedih mata. Lantas, pemuda-pemuda Palestin membalas dengan lontaran batu-batu serta botol kaca.

Jenin turut dirempuh

Rentetan dari kejadian di atas, tentera rejim penjajah merempuh lagi daerah-daerah di sebelah barat wilayah Jenin, Tebing Barat awal pagi tadi. Tindakan penjajah yang mengadakan sekatan-sekatan di jalan masuk ke daerah berkenaan telah mengundang tercetusnya pertempuran dengan penduduk Palestin. Sumber 17/02/2012, web berita Safa.ps dan Paltimes.net

Read more...
widgeo.net

anjung pavilion

Free counter and web stats Politics Top Blogs Politics Blogs - Blog Top Sites
Journalist Blogs - Blog Catalog Blog Directory

 Subscribe in a reader

download juice, the cross-platform podcast receiver

  © Blogger templates Newspaper by Ourblogtemplates .com 2008

Kembali ke ATAS